FOTO: N1/Anadolija / Kancelarija guvernera Dijarbakira

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Dijarbakir za vrijeme akcije organizovane protiv krijumčara vrijednim istorijskim artefaktima, saopštile su lokalne vlasti.

Trojica osumnjičenih uhapšena su dok su pokušavali da prodaju drevnu knjigu u gradu Kajapininu, precizirano je.

Vrijedna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom.

U pritvoru je završilo šest osumnjičenih.

Region je poznata po brojnim svetim hrišćanskim mjestima, a turske vlasti već duže vrijeme nastoje da suzbiju pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Svake godine sprovode niz operacija protiv krijumčarenja vrijednim istorisjkim predmetima da bi se spriječila njihova prodaja i zaštitilo bogato kulturno naslijeđe zemlje.

Takve su akcije izuzetno značajne za Tursku, zemlju s oko 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza četrdesetdve civilizacije. Turski se turizam uveliko oslanja na bogato istorijsko naslijeđe u nastojanju da privuče milione stranaca svake godine.

U Istanbulu se nalazi Aja Sofija koja je hiljadu godina bila hrišćanska crkva, potom pola milenijuma džamija, a danas je muzej. Turci su je nakon osvajanja Carigrada 1453. pretvorili u džamiju, a od 1935. je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Hrišćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 miliona ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )