FOTO: null

U državnim i entitetskim organima izvršne i zakonodavne vlasti učestvuje ukupno 395 zvaničnika. Niko od njih nije dužan izvršiti ljekarske provjere prije preuzimanja funkcije u organima vlasti.

Bosna i Hercegovina je zemlja razvijenog birokratskog sistema u kome organi izvršne, sudske i zakonodavne vlasti postoje na svim nivoima Dejtonske organizacije države, prenosi BN TV .

Tako Savjet ministara BiH, koji ima ulogu Vlade BiH, ima devetnaest članova, uključujući predsjedavajućeg Savjeta ministara, te ministre i zamjenike ministara.

Organ zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine je Parlamentarna skupština BiH koja je sastavljena od Predstavničkog doma i Vijeće naroda, u koje je izabrano 57 osoba.

Uz Savjet ministara BiH tu je i Predsjedništvo BiH, drugi organ izvršne vlasti na državnom nivou, koje čine tri člana Predsjedništva BiH iz reda konstitutivnih naroda.

Bosanskohercegovačka administracija grana se i na niže nivoe, tako u Vladi Federacije BiH sjedi šesnaest ministara i predsjednik Vlade. Prema istom principu organizacije funkcioniše i Vlada Republike Srpske koju takođe čini šesnaest ministara i premijer.

Zakonodavnu vlast na entitetskom nivou čine Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske. Federalni Parlament sastoji se od Predstavničkog doma i Vijeća naroda u kojim je trenutno 148 osoba, dok Narodnu skupštinu Republike Srpske čine 83 poslanika.

Neizostavno je spomenuti i čelnike Federacije BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Svakako, uspostavljen je sistem izvršne i zakonodavne vlasti i na nivou Distrikta Brčko, a koje čini četrnaest članova Vlade Distrikta Brčko i 31 odbornik u Skupštini Distrikta.

Politička organizacije BiH stvorila je pokret za razvoj državne birokratije koji danas samo na entitetskom i državnom nivou ima 395 zvaničnika.

Podsjećamo, prema podacima Agencije za statistiku BiH u januaru 2015. godine registrovano je 551.187 nezaposlenih osoba, a od toga su 41.562 osobe sa visokom stručnom spremom, uključujući doktore nauka i magistre.

Zanimljiv je podatak da niko od izabranih zvaničnika nije dužan prije preuzimanja dužnosti izvršiti ljekarske provjere.

Ako uzmemo u obzir da prema posljednjim podacima milion i sedamsto hiljada osoba u BiH boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja, ili da je 15 posto bh. stanovništa zavisno od alkohola, postavlja se pitanje da li postoji realna mogućnost da neko od 395 bh. zvaničnika boluje od određene vrste psihičkih problema ili pak da u organima vlasti sjede osobe zavisne o drogama ili alkoholu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )