FOTO: srpskainfo

Finansijski predio najviših državnih funkcionera nije samo pitanje lične privatnosti, nego je to ključni aspekt odgovornosti i izgradnje povjerenja unutar demokratskog okvira. Iako se često, posebno u Bosni i Hercegovini, novinari i dalje bore s pristupom informacijama koje su od javnog značaja, transparenost služi kao moćno sredstvo, ne samo u prepoznavanju potencijalnog sukoba interesa unutar vladajuće strukture, nego i u ublažavanju potencijalnih etičkih propusta.

Vlade na Zapadnom Balkanu, kao i u svakoj drugoj demokratskoj regiji, odgovorne su svojim građanima. Mjere kao što su finansijske revizije, javno izvještavanje i napori na transparentnosti su na snazi ​​kako bi se osiguralo da se javna sredstva, uključujući platu predsjednika, koriste na odgovarajući način i u skladu sa zakonom.
 
Svaka zemlja priprema godišnji vladin budžet u kojem su navedeni planirani rashodi, uključujući plate vladinih službenika, a samim tim i platu predsjednika. Poreski prihodi su ključna komponenta javnih fondova. Vlada prikuplja poreze od građana i preduzeća, kao što su porezi na dohodak, porez na dodatu vrijednost (PDV) i drugi nameti. Stoga građani imaju pravo da znaju kako se troši novac koji su svojim rukama zaradili.

Bosna i Hercegovina

Posljednji podaci o visini potrošačke korpe i prosječne plate pokazuju da četvoročlanoj porodici u Bosni i Hercegovini nedostaje 800 maraka da preživi mjesec. BiH spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad. I pored toga, građani FBiH opterećeni su nizom parafiskalnih nameta – što bi bilo razumljivo da privrednici ostvaruju korist od javne usluge. Ipak, brojni problemi su i dalje u zdravstvu, niske penzije, i loše druge socijalne usluge.
 
Plate u Bosni i Hercegovini ostaju nepromijenjene. Minimalna plata u Federaciji BiH trenutno je 596 KM, a u Republici Srpskoj 700 KM. U Republici Srpskoj, naredne sedmice sastaje se socioekonomsko vijeće, prilikom čega će se razgovarati o minimalnoj plati u iznosu od 1.050 KM. Nadležni najavljuju i nove mjere u borbi protiv sive ekonomije i novi fiskalni sistem.

Plate predsjednika i predsjednica u regionu

Prema javno dostupnim podacima o ličnom dohotku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima neto platu od 1.715 evra mjesečno, što je najniža predsjednička plata u regionu, dok njegova kolegica Nataša Pirc Musar najvišu i iznosi 3.728 evra, podatak je za predsjednicu Slovenije koji se odnosi na novembar 2023., u iznos pored osnovne plate uključen je i dodatak na prošlo radno doba. Uzimajući u obzir da je Slovenija zemlja našeg regiona s najvišim životnim standardom, predsjednica Slovenije prima tek tristotinjak evra više od članova Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, prima mjesečnu neto platu od 3.136 evra, dok članovi Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, po 3.390 i 3.315 evra mjesečno. Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, ima za 200 evra višu platu od Aleksandra Vučića i iznosi 1.932 evra, dok Zoran Milanović prima neto mjesečnu platu od 3.555 evra.
 

Forbes BiH


Male plate ne znače uvijek pozitivan znak. Neadekvatne plate mogu stvoriti okruženje pogodno za korupciju. Ako državni službenici nisu plaćeni za život, oni bi mogli biti podložniji mitu ili drugim oblicima korupcije kao sredstvo za dopunu svojih prihoda. Pravedna naknada može pomoći u ublažavanju ovih rizika i promovirati etičko ponašanje među javnim službenicima.
 
Dok neadekvatne plate mogu doprinijeti korupciji, previsoke plate koje nekoreliraju sa standardom života građana takođe mogu predstavljati rizik. Službenici koji zarađuju znatno više nego što je potrebno mogu biti manje motivisani da služe javnom interesu i skloniji da se upuste u koruptivne radnje, pod pretpostavkom da su njihove finansijske potrebe već zadovoljene.

Opširnije članak možete pročitati OVDE.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )