FOTO: null

Više od deset hiljada žrtava saobraćajnih nezgoda bude evidentirano na bh. putevima svake godine.

Od toga, na godišnjem nivou nekoliko stotina lica pogine, a da je riječ o stravičnim podacima govori i činjenica da je u deceniji iza nas život izgubilo 3.675 osoba - koliko ima i jedna manja opština stanovnika!

Štaviše, stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH tri puta je veća nego u zapadnoevropskim zemljama i iznosi 10 poginulih na 100.000 stanovnika.

Na sve te probleme biće ukazano i tokom ovog vikenda, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u sklopu kojeg će u RS biti sproveden niz aktivnosti, uključujući i preventivne akcije.

Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, smatra da je statistika poražavajuća, te ističe da postoji niz mjera koje je potrebno preduzeti kako bi putevi uzimali manje žrtava.

"Smrtnost na cestama u BiH je gotovo 300 odsto veća u poređenju sa Zapadom, gdje je stopa smrtnosti četiri stanovnika na 100.000, a kod nas 10,3. Glavni uzroci su neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, zatim nesposobnost za vožnju zbog upotrebe alkohola i droga, ali i zbog pospanosti i umora, a uzrok je i nedostatak vještina da se upravlja vozilima koja su stara - a ipak jaka", kaže Kovačević.

On smatra da bi rješenja mogla biti gradnja autoputeva, te rekonstrukcija i modernizacija regionalnih i magistralnih pravaca. Predlaže i građenje obilaznica oko naseljenih mjesta, te kružnih tokova.

"Ovdje je saobraćaj postao opasan po okruženje i treba ga staviti pod kontrolu. Recimo, vozilo kad ide 100 kilometara na čas nije vozilo, već mitraljez", naveo je Kovačević.

U četvrtak je u najvećem gradu RS povrijeđeno dvoje pješaka, koji su jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju. Postoji želja da se ovakav bilans smanji, zbog čega se radi novi prijedlog strategije bezbjednosti saobraćaja za Banjaluku, a odnosi se na narednih 10 godina.

Objašnjavajući tu strategiju, u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS smatraju da je prvo neophodno uspostaviti kontinuirano praćenje saobraćajnih nezgoda na način da se u svakom trenutku zna u kojem dijelu grada se dešava saobraćajna nezgoda i koje vrste, odnosno da li je riječ o stradanju pješaka, bočnom udaru vozila i slično.

"Najviše pažnje u strategiji bezbjednosti saobraćaja treba da se obrati na pješake i bicikliste, odnosno ranjive kategorije, koje nemaju dovoljno prostora za kretanje jer je njihov prostor uzurpiran na razne načine", rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banjaluke, smatra da je najveći problem kad je riječ o saobraćaju u ovom gradu taj što saobraćajna infrastruktura ne prati razvoj grada i broj vozila.

"U strategiji bezbjednosti saobraćaja, kada je riječ o RS, propisano je šta lokalne zajednice mogu da urade, a misli se prije svega na rješavanje saobraćajnih infrastrukturnih problema poput uvođenja kružnih tokova, izgradnje dodatnih biciklističkih staza, uvođenja alternativnih načina prevoza i ulaganje u preventivne kampanje", rekao je Jaćimović.


131 par cipela na trgu

Simulacija saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima, koja će uključivati i intervenciju Hitne pomoći, vatrogasaca, te policije, biće izvršena ovog vikenda, tačnije u nedjelju od 12 časova, na raskrsnici ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Milana Tepića u Banjaluci.

Riječ je o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u sklopu čega će, ujedno, na Trgu Krajine biti zapaljene svijeće, te postavljen vijenac sa brojem 131, koji predstavlja broj lica poginulih lani u RS.

U saradnji s učenicima Tehničke škole Banjaluka biće obezbijeđen 131 par obuće, koji će biti izložen na Trgu Krajine, dok će pripadnici Crvenog krsta održati pokazne vježbe pružanja prve pomoći.

Stoga će u nedjelju, 15. novembra, od 11 do 13  časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )