FOTO: InfoBijeljina

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je tokom 2019. godine zaprimila više od 500 žalbi potrošača, potvrđeno je za portal InfoBijeljina.

Od toga je, kako dodaju, veći broj žalbi imao kolektivni karakter odnosno posljedice loše poslovne prakse su se odražavale na veći broj potrošača i njihovih ekonomskih interesa.

„Najveći broj potrošačkih žalbi u prethodnom periodu se uglavnom odnosio na ekonomske usluge od opšteg interesa koje ispunjavaju osnovne potrebe potrošača na tržištu i to struja, plin i grijanje, voda, kao i telekomunikacione usluge.  Značajan broj žalbi odnosio se i na trgovinski sektor odnosno osporavanje prava izbora potrošača od strane trgovca po osnovu reklamacije u slučaju nedostatka na proizvodu, kao i žalbe u vezi sa turističkim aranžmanima, od koje su neke i sada u toku“, kažu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Pored žalbi, kako dodaju, imali su 530 zahtjeva za dostavu pravnih savjeta, te je dato 20 tumačenja i mišljenja na zahtjev poslovne zajednice.

Broj žalbi je, kako ističu, u 2019. godini u porastu o odnosu na prethodnu, a proteklih par godina inače je primijećena tendencija porasta žalbi.

„Pored Institucije ombudsmana potrošači se obraćaju i drugim nosiocima zaštite potrošača, što sve upućuje na razvoj svjesnosti potrošača o svojim pravima, kao i dinamičnost i zahtjevi tržišta u BiH i okruženju i prateće probleme koje razvoj tržišta za sobom povlači“, kažu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH za portal InfoBijeljina.

Kako dodaju, prema dostavljenim informacijama do oktobra 2019. godine, tržišne inspekcije u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH realizovale su projekte proaktivnog nadzora nad neprehrambenim proizvodima. 

Istovremeno, po službenoj dužnosti, kao i po zahtjevu potrošača, inspekcije su djelovale provodeći inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kao i Zakona o unutrašnjoj trgovini, i u tom pravcu  donijele  niz mjera za otklanjanje nepravilnosti, ali i značajan broj prekršajnih naloga.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )