FOTO: null

Situacija na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, između Srbije i Hrvatske, gdje su u koloni dugoj 17 kilometara blokirani i brojni kamioni iz BiH, sve je alarmantnija, jer kamiondžije gube strpljenje, a ponestaje im i vode i hrane!

Kamiondžije su na tom prelazu u utorak naveče bile blokirale i putnički saobraćaj, ali su nakon odluke Hrvatske o propuštanju kamiona s kvarljivom robom i opasnim materijama danas oko 16 časova odblokirali prolaz putničkih vozila. Ipak, blokada teretnog saobraćaja za oba smjera nije okončana do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Jovo Cvijić, predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je među kamionima, koji čekaju da uđu iz Srbije u Hrvatsku, što im nije dozvoljeno, mahom turski kamioni, te da su oni zatvorili i granicu iz suprotnog smjera.

"Zbog toga naši kamioni, koji voze robu iz Evrope ka Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, nažalost, stoje u koloni. Ne može niko sa sigurnošću reći koliko je naših kamiona blokirano, ali je sigurno da ih je veoma puno", naveo je Cvijić.

Problem su, naveo je, i granice između Srbije i BiH, jer, kako je pojasnio, pošto ne radi granični prelaz Batrovci, kamiondžije, koje odlično poznaju teren, izbjegavaju direktan ulazak iz Srbije u Hrvatsku, pa idu na prelaze kao što su Pavlovića most i Rača.

"I odmah se i tu napravio kolaps", naveo je Cvijić.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da se na Batrovcima situacija pogoršava.

"Kolona se povećava iz časa u čas. Prevoznici nemaju više ni hrane ni vode", rekao je Grbić.

Kaže da je kolona u Batrovcima juče oko 15 časova bila duga oko 17 kilometara, te da, sve da je u tom trenutku pušten teretni saobraćaj, onaj kamiondžija koji je na kraju kolone granicu ne bi prešao za dva-tri dana.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da je neophodno obezbijediti efikasnost u prihvatanju teretnih i putničkih vozila iz Hrvatske da bi se cjelokupan saobraćaj odvijao neometano.

Zvizdić i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, razgovarali su s Mirom Džakulom, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i Zijadom Svrabovićem, zamjenikom direktora Granične policije BiH, koji su ih upoznali o problematici pojačanog saobraćaja na sjevernoj granici BiH u Rači, kod Bijeljine, izazvanog zatvaranjem hrvatske i srbijanske granice za saobraćaj teretnih vozila.

A, osim blokade na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, nezadovoljne kamiondžije, koje ne mogu iz Srbije da uđu u Hrvatsku, najavljuju da će blokirati i prelaz Šid - Tovarnik.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, kaže da Srbija zbog ovakve situacije trpi veliku štetu. Upitan da komentariše izjavu hrvatskog kolege Zorana Milanovića - da su najavljene srbijanske kontramjere "smiješne", Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smiješno.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, izjavio je da je danas situacija na Batrovcima bila još gora nego dan ranije.

Ljajiću je Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, poručio da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbjeglice da preusmjerava ka graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske.

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, smatra da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju.

Johanes Han, evropski komesar za susjedsku politiku, zatražio je od svih država zapadnog Balkana da otvore granice i stišaju retoriku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče Srni da je hrvatska blokada teretnog saobraćaja na granici sa Srbijom kršenje svih relevantnih međunarodnih sporazuma o kretanju robe i kapitala, što je napravilo ogromnu štetu Srbiji, ali i Republici Srpskoj.

"Hrvatska je to potpuno nepotrebno učinila. Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utiče na robnu razmjenu i privredne aktivnosti u regionu", ocijenio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )