FOTO: InfoBijeljina.com

U Registar civilnih vazduhoplova BiH svake godine bude upisano šest do sedam novih vazduhoplova, ali ih se i ispiše četiri do pet.

"To dovodi do ukupnog povećanja upisanih vazduhoplova za dva do tri u toku svake godine", potvrdili su za portal InfoBijeljina u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Na spisku civilnih vazduhoplova u BiH, ažuriranom krajem avgusta 2018, nalazi se 87 letjelica. Od toga ih je 29 u vlasništvu građana, odnosno fizičkih lica.

Vlasnici aviona su i aeroklubovi, preduzeća, institucije. U red onih koji se mogu pohvaliti najbrojnijom flotom, spada Aeroklub "Prijedor", koji je u vlasništvu 15 aviona. Svoje letjelice imaju i drugi aeroklubovi, poput AK "Sarajevo", AK "Tuzla" i AK "Bihać".

U vlasništvu Vlade RS, Vazduhoplovnog servisa RS i Helikopterskog servisa RS, kako se vidi u Registru, nalazi se ukupno nekoliko helikoptera i manjih aviona.

Image result for helikopterski servis rs

Federalni MUP Sarajevo ima jedan helikopter.

Stručnjaci kažu da su helikopteri i avioni koje imamo u BiH često jeftiniji od nekih automobila koje viđamo svaki dan. Često su ti vazduhoplovi stari i po nekoliko decenija, ali to nema presudnu važnost ako se redovno održavaju.

U većini slučajeva se radi o malim vazduhoplovima za privatnu upotrebu za koju je potrebno imati dozvolu privatnog (sportskog) pilota aviona. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )