FOTO: null

Komandant Eufora u BiH general-major Fridrih Šreter smatra da je bezbjednosna situacija u BiH prilično stabilna, te da se policijske agencije uspješno nose sa izazovima.

"Navešću nekoliko primjera: otvaranje džamije Ferhadija i demonstracije u Banjaluci, te protesti u Sarajevu. Policija je dobro obavila posao", rekao je Šreter za "Dnevni avaz".

Govoreći o prioritetima Eufora, Šreter je naglasio da su tu, osim podrške održavanju mirnog i stabilnog okruženja u BiH, aktivnosti na deminiranju, te osposobljavanje i obuka za pripadnike Oružanih snaga BiH i agencija za sprovođenje zakona u BiH.

Odgovarajući na pitanje kada će prestati potreba za prisustvom Eufora, on je rekao da svaka zemlja na putu ka članstvu EU prolazi kroz period kandidatskog statusa tokom kojeg se vrši prilagođavanje zakonodavstva i sistema članstva u EU.

"Kada se većina tog posla uradi, ostaje period od godinu ili dvije tokom kojeg se vrši konačno prilagođavanje zakona i drugih akata, kada se ta zemlja već tretira kao članica EU. Kada BiH dostigne tu fazu napretka, prisustvo Eufora više neće biti potrebno", rekao je Šreter, napominjući da isti princip važi i za prisustvo NATO-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )