FOTO: null

Za oko 200 zaposlenih u javnim ustanovama u Bijeljini koji se finansiraju iz gradskog budžeta, još nije isplaćena plata za novembar mjesec. Iako su zarade trebale da budu isplaćene do kraja prošlog mjeseca, iz gradske uprave su poručili da su umjesto plat

I dok su im računi za režije i kredite stigli na vrijeme, zaposleni u javnim ustanovama u Bijeljini i dalje čekaju isplatu novembrske plate.

„Svima nama koji smo u kreditima to pravi određene poteškoće, pristigle su te rate da se plate i to je objektivno jedna realnost koja pravi našim radnicima poteškoće“, kaže direktor Centra za socijalni rad iz Bijeljine Milan Simeunović.

Kasni se i sa isplatom novčane naknade za nabavku ogreva za ugrožene kategorije stanovništva.

Iako je ova stavka spada u tzv. prošireno pravo zaštite, odnosno na dobrovoljnoj je osnovi grada da li će je uplaćivati - 312 korisnika računalo je na ovu pomoć u hladnim danima.

Veliki problem za oko 200 zaposlenih u javnim ustanovama osim kašnjenja plata jeste i neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

„I to je još jedan veći prioritet nego plate. Jer, ako ne možemo ovjeriti zdravstvenu knjižicu zamislite da zaboli nekoga ili mora u Hitnu da dođe nije mu ovjerena zdravstvena knjižica. To je jedan od velikih problema pored plate, i nadam se da će naša gradska uprava smoći snage da izmiri te obaveze koje nisu velike da se na vrijeme uplate ti doprinosi za zdravstveno osiguranje“, izjavio je Slobodan Trifković iz Muzeja Semberije.

U gradskoj upravi kažu da su, umjesto ispalte plata budžetskim korisnicima, imali druge prioritete koje su morali ispuniti.

„Imali smo nekih kreditnih i drugih obaveza koje su nam zakonski bile prioritetnije pa smo morali do 31. decembra da zatvorimo sve te kreditne obaveze i obaveze prema Centru, odnosno za domove gdje su smješteni štićenici“, kaže načelnik Odjeljenja za finansije grada Bijeljina, Milorad Sofrenić.

Novembarska plata biće isplaćena početkom sljedeće nedjelje tačnije u ponedjeljak obećava Sofrenić.

Iako je u današnje vrijeme teško premostiti bez bilo kakvih primanja radnici ipak vjeruju, da će im zarađena plata uskoro i stići u ruke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )