FOTO: null

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je jedna od novina u borbi protiv sive ekonomije ta da niko ko ima dug prema Poreskoj upravi neće moći da registruje novo preduzeće, jer neće moći da dobije poreski broj, a biće uvedene

Vidovićeva je navela da su poreski inspektori dobili nadležnosti da kontrolišu neprijavljene radnike i da zapečate radnje u kojima ih pronađu. 

"To je bio zahtjev poslovne zajednice i sindikata. Sindikat je bio naročito zainteresovan, jer se time štite radnici, ali i posladavci, jer na taj način mogu da se bore protiv nelojalne konkurencije", rekla je Vidovićeva za "Glas Srpske". 

Ona je navela da će svaki radnik koji bude imao identifikacionu karticu znati da je prijavljen, i da će trebati da je nosi na vidnom mjestu da je inspektor može vidjeti kada dođe u kontrolu. 

"Kartica će biti besplatna, štampaće se na teret Poreske uprave, a poslodavac će biti obavezan da prijavi radnika dan prije nego što on počne da radi. Do sada je rok za prijavu bio osam dana", rekla je Vidovićeva. 

Ona je istakla da će sigurno biti pozitivnih efekata, jer su i Poreska uprava Republike Srpske i Inspektorat dobili veća ovlaštenja, pa će svi inspektori moći da kontrolišu neregistrovan rad i neprijavljene radnike. 

"Do sada objektivno nije bilo kapaciteta da se to iskontroliše", naglasila je Vidovićeva. 

Direktor Poreske uprave Republike Srpske ocijenila je i da je jako dobra predložena nova kazna za inspektora da ne može ponovo obavljati tu dužnost u slučaju da bude osuđen zbog korupcije, ma koliki to period bio, pojasnivši da su do sada oni koji su osuđivani do šest mjeseci mogli ponovo da se vrate na poslove inspektora. 

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 9. aprila, prijedlog izmjena i dopuna seta zakonskih rješenja i akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )