FOTO: null

Na teritoriji grada Bijeljina još uvijek nije urađena dezinsekcija, odnosno suzbijanje komaraca.

Razlog nesprovođenja dezinsekcije jeste tender koji još uvijek nije završen, odnosno traje žalbeni postupak. Zbog povoljnih vremenskih uslova, insekti su se razmnožili, a pojavili su se i tigrasti komarci koji su prenosnici raznih bolesti. Takođe, ovakva situacija pogoduje i razmnožavanju žohara, kojih je u stambenim objektima sve više, kažu stanovnici Bijeljine. 

Iako je još prije više od mjesec dana najavljeno, u Bijeljini još nije počelo sistematsko suzbijanje komaraca. Pored uništavanja komaraca, dezinsekcijom se uništavaju i drugi insekti i štetočine kao što su žohari, od kojih stanari pojedinih zgrada imaju velikih problema.

Suzbijanje komaraca sprovodi se larvicidnim tretmanom koji je veoma efikasan, ali u slučaju kašnjenja efikasnost je malo manja. Na našem prostoru pojavili su se i tigrasti komarci koji su prenosnici određenih oboljenja. Stanovnici Bijeljine, za sada ne strahuju zbog pojave ove vrste insekta.

Povoljni vremenski uslovi uticali su da dođe i do pojave većeg broja žohara. Uništavanje ovih veoma otpornih životinja vrlo je efikasno ukoliko ga sprovode stručne službe.

- Postoji jedno vrlo komforno sredstvo u vidu gela koje se nanosi na mjesta gdje se očekuje, odnosno gdje se najviše vidi pojava žohara, odnosno njihovi tragovi - kaže Čedomir Marković iz d.o.o "Eko-zaštita" iz Bijeljine.

Iz nadležnog gradskog odjeljenja nismo dobili odgovor zbog čega još uvijek nema dezinsekcije. Kako saznajemo, tender je završen, ali u toku je žalbeni postupak koji može potrajati par mjeseci. Ove godine u budžetu grada Bijeljina planirana su sredstva za suzbijanje komaraca u iznosu od 350 hiljada maraka. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )