FOTO: null

Berba duvana u Semberiji počela je 10 dana prije optimalnog roka zbog nedostatka padavina i velikih vrućina koje su izazvale prinudno zrenje duvana, izjavio je Srni rukovodilac proizvodnje u preduzeću ,,Duvan,, u Bijeljini Čedo Gotovčević.

Prema njegovim riječima, duvan je u dobrom stanju i očekuje se pun prinos od 1.800 kilograma po hektaru. 

Preduzeće "Duvan" je organizator proizvodnje i otkupa duvana na 250 hektara u regiji i ove godine imaju ugovore sa 71 poljoprivrednikom, uz vlastitu proizvodnju na 17 hektara, isključivo sorte "Virdžinija". 

Gotovčević kaže da je otkupna cijena duvana ugovorena još u martu na tri KM, uz 10 odsto stimulacije za proizvođače čiji prinos bude veći od 1.200 kilograma duvana po hektaru. 

"Ovo je povoljnost u odnosu na prošlu godinu, kada se pravo na stimulaciju sticalo sa prinosom duvana iznad 1.800 kilograma po hektaru, jer je naš cilj da se očuva proizvodnja duvana u regiji", ističe on. 

Duvanari na cijenu od 3,3 KM imaju dodatnih 15 feninga po kilogramu suvog duvana od lokalne zajednice, dok podsticaj od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posljednjih godina iznosi od 34 do 49 feninga po kilogramu suvoga duvana. 

Prema riječima Gotovčevića, proizvođači duvana u Srpskoj mogu da postignu maksimalnu cijenu od četiri marke po kilogramu suvog duvana. 

On kaže da se ove godine očekuje ukupan rod duvana u Semberiji od 350 tona, što je za 100 tona više nego prošle godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )