FOTO: Grude Online

Berba grožđa u Srpskoj u punom je jeku, a vinogradari zadovoljno trljaju ruke, jer su sunce i suša, koja je ove godine uzela danak na skoro svim kulturama, čokote okitili kvalitetnim sočnim grozdovima.

Ovogodišnja berba stigla je nešto ranije, tako da je na krajnjem jugu urađeno više od pola posla, a sušno ljeto i kiša, koja je došla kada je trebalo, idealna su kombinacija koja je donijela kvalitetne grozdove.
 
Pred vinarima su sada velika odgovornost i slatke muke.
 
Za čarobnu kapljicu vlasnik vinarije “Vukoje” Radovan Vukoje ima recept, ali i međunarodno priznanje, a za “Glas Srpske” kaže da je zadovoljan ovom godinom.
 
- Na polovini berbe smo, prinosi su zadovoljavajući, iako je bila velika suša, koja se nije previše odrazila, jer od 2008. godine imamo sistem za navodnjavanje. Tako da smo sačuvali biljku kada je bilo najvažnije, a sušno ljeto išlo nam je ruku da bismo dobili izuzetan kvalitet. Pravimo vino isključivo sa naših vinograda i veoma je bilo bitno da imamo vrhunsko grožđe - rekao je Vukoje.
 
Prema njegovim riječima, završena je berba sorte šardone, burgundac crni, dio žilavke i vranca.
 
- U narednom mjesecu završićemo sve. Prinosi su možda nešto niži nego inače, ali kvalitet grožđa je ono što nam ide na ruku. Vina iz ove berbe moći će dugo da se čuvaju, pogotovo ona od crvenog grožđa - rekao je Vukoje.
 
Agronom Branko Anđelić iz Trebinja, koji u vinogradima vinarije “Anđelić” isprati svaki grozd od cvjetanja do sazrijevanja, kaže da svaki čokot zna u dušu. Ovom godinom Anđelić kaže, trebalo bi da budu zadovoljni svi vinogradari.
 
- Grožđe je zdravo, nije bilo problema kada su osnovne bolesti pepelnice i plamenjača u pitanju. Ove godine dospjelo je za berbu nešto ranije nego prethodnih sezona - rekao je Anđelić.
 
Grožđe je ove godine skuplje 20 do 30 odsto u odnosu na lani, a vinogradari nisu imali veliki problem da nađu berače kao što je to bilo do sada.
 
Berači su svoje dnevnice pošteno zaradili i u drugom dijelu Srpske, Kozarskoj Dubici, gdje su slasni plodovi već u bačvama. U vinariji “Panić” zadovoljni su kvalitetom, ali i prinosom vinove loze.
 
- Berba grožđa u našim vinogradima je završena. Prezadovoljan sam brojem sunčanih dana, tada je lakše raditi sa vinovom lozom, a od dobrog grožđa može se napraviti i dobro i loše vino, dok se od lošeg ne može napraviti ništa. U sušnom periodu vinogradari su mirni - poručili su iz vinarije “Panić”.
 
Analiza
Branko Anđelić naglašava da je tokom berbe svaki dan od jutra u vinogradu.
 
- Okupimo se svi i odlučimo koju sortu beremo. Radimo analizu i mjerenje da vidimo šta je najbolje u tom trenutku, da li je grožđe sazrelo i počinjemo sa radom - rekao je Anđelić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )