FOTO: null

Od 265 hektara, koliko je u Semberiji zasađeno duvanom, do sada je obrano oko 80 odsto površina.

Iako je sadnja kasnila zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a grad u pojedinim područjima naneo je velike štete, prinosi i kvalitet su odlični, odnosno od 150 do 200 kilogramu po dunumu.

Jovica Savić iz semberskog sela Ljeljenča duvanom sadi 80 dunuma.

- Sadimo duvan od sedamdesetih godina prošloga veka. To je radio moj otac, sada nastavljamo sin i ja. Kako god izračunamo, ovo nam se najbolje isplati. Ova godina je u odnosu na protekle mnogo bolja - kaže Savić.

Podsticaji lokalne zajednice i resornog ministarstva prosečno iznose 3,90 KM po kilogramu, a preduzeće “Duvan” dodatno stimuliše proizvođače koji proizvedu 1.200 i više kilograma po hektaru sa 30 pfeniga po kilogramu predatog duvana.

Proizvođači koji decenijama proizvode duvan nadaju se većoj premiji jer je proizvodnja zahtevna i skupa, a zarada iz godine u godinu sve manja.

- Cena duvana je ista već deset godina, premije su smanjene, a repromaterijal, đubrivo i gorivo poskupljuju. Mnogo smo uložili u sušare, mehanizaciju, teško je sad opredeliti se za proizvodnju neke druge kulture – kaže Dragan Jović iz Ljeljenče.

U preduzeću “Duvan”, koje organizuje proizvodnju, otkupili su oko 300 tona duvana od osamdesetak kooperanata.

- Verujemo da ćemo ispuniti plan o otkupu od 380 do 400 tona. Mi smo sa svoje strane ispunili sve obaveze prema kooperantima, poput obezbeđenja rasada, repromaterijala, saveta stručnjaka i nadamo se da će se narednih godina više poljoprivrednika opredeliti za ovu proizvodnju - kaže direktor Svetozar Mihajlović.

Rod 1.500 kilograma

Prosečan rod od 1.500 kilograma po hektaru očekuje se i na 22 hektara koje je AD “Duvan” zasadio u vlastitoj režiji. Planiraju da povećaju površine pod duvanom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )