FOTO: null

Belgija je u opasnosti da postane nova BiH ako se ne nađe rješenje dvije tamošnje etničke zajednice, navodi u opširnoj analizi stanja te zemlje, ali i EU u cjelini, ugledni američki poslovni medij "Bloomberg".

Kako navodi novinar "Bloomberga", Flamanci i Valonci, koji čine belgijsku državu, zbog međusobnog nepovjerenja dovode u pitanje ne samo Belgiju, nego posredno i samu EU, u kojoj, kako navodi, postoji više zemalja s secesionističkim tendencijama.

"Na kraju bi Belgija mogla završiti kao Švajcarska, sa pomalo suvoparnom podjelom izvršne vlasti na načelu donošenja odluka konsenzusom, ili bi mogla postati nova BiH - sa savjetom ministara u spirali vječne svađe. Vrlo vjerovatno, postoji mogućnost da Belgija postane pomalo oboje", navodi "Bloomberg".

Podsjećaju da je i Belgija, poput BiH, imala probleme sa uspostavljanjem vlasti, navodeći primjer 2010. godine kada zbog protivljenja flamanske desničarske partije vlada u toj zemlji formirana čak 541 dan.

"Bloomberg" ocjenjuje da bi Belgija mogla završiti u modelu sličnom onom u BiH - svaki od dva regiona bi dobio kontrolu nad poreskom politikom, ekonomijom i sistemom socijalne pomoći, dok bi premijer na nivou Belgije bio zamijenjen savjetom ministara u koji bi regioni slali svoje predstavnike. Na poziciji predsjedavajućeg savjeta ministara rotirali bi se predstavnici oba regiona na fiksno određeni vremenski period.

Dodaju da, iako u ovom trenutku stvari nisu kritične, bilo kakav razvoj događaja u smjeru raspada države može izazvati lančanu reakciju u drugim zemljama, poput Španije, u kojoj Katalonija ne krije da želi nezavisnost.

U svom tekstu navode analizu Vinsenta Laborderija, političkog eksperta sa Univerziteta Luvain.

"Katalonija ide dalje, a u ovom trenutku na flamanskoj strani vlada mali predah. Flamanci prate šta se dešava u Kataloniji i spremni su da reaguju", navodi on.

Ističe da to posebnu težinu ima ako se uzme u obzir situacija u Velikoj Britaniji, koja je na izlazu iz EU, ali i Škotskoj, koja sve glasnije razmišlja o razdruživanju sa Engleskom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )