FOTO: Glas Srpske

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje kako je potrošen novac koji su njemačke vlasti dale Savezu bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu kojim rukovodi bivši generalni konzul Haris Halilović, saznaje “Glas Srpske”.

Naime, više desetina hiljada evra donirano je za rad bošnjačkih dopunskih škola u Štutgartu i to putem Generalnog konzulata BiH u tom njemačkom gradu. Novac je bošnjačkim dopunskim školama doznačavan u periodu od 2019. godine, odnosno za vrijeme dok je na čelu konzulata u Štutgartu bio Began Muhić, kadar SDA.
 
Nakon što vlada pokrajine Baden-Virtemberg u Njemačkoj nije dobila izvještaj o utrošku novca, zatražili su da im se vrati uplaćivani grant, tačnije 34.000 evra, a još ranije su naveli da će svemu obavijestiti i pravosudne institucije. Sve te malverzacije otkrivene su i dospjele u javnost nakon što je Vera Sajić imenovana za generalnog konzula u tom njemačkom gradu.
 
- Stigao nam je dopis Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem po naredbi Tužilaštva BiH traže na uvid određena dokumenta u vezi sa sufinansiranjem dopunske nastave na maternjem jeziku za djecu iseljenika iz BiH na području njemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Sva dokumenta će im biti dostavljena u najkraćem mogućem roku - kazala je kratko za “Glas Srpske” Sajićeva.
 
O svim malverzacijama obaviješteno je i Ministarstvo inostranih poslova (MIP), ali i Predsjedništvo BiH.
 
Od izvora iz MIP-a saznajemo da je najveći krivac za skandal u Štutgartu Savez dopunskih škola BiH u tom njemačkom gradu, odnosno udruženje kojim rukovodi bivši generalni konzul u Štutgartu Haris Halilović.
 
- Halilović je bio generalni konzul prije 12 godina. On je bio kadar SDA, a sada je blizak saradnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Nakon svega on priželjkuje mjesto generalnog konzula u Frankfurtu i sa tim ciljem oblijeće oko Bećirovića - kazao je izvor “Glasa” iz MIP-a.
 
Isti sagovornik navodi da je Halilović u Štutgartu i cijeloj Njemačkoj pokušao da svoje udruženje nametne kao glavno i krovno udruženje za obrazovanje.
 
- On je bio projekat SDA. Mnogi Bošnjaci su sada shvatili da je taj čovjek radio isključivo za lični interes. Niko u Štutgartu nije kontrolisao njegov rad iako je to trebalo da radi Konzulat, odnosno da provjerava da li se nastava održava, ko su nastavnici i koliko ima đaka - kaže izvor “Glasa”.
 
Halilović je preko Konzulata dobijao novac pa je samim tim trebalo da kontroliše gdje novac ide, odnosno da li je namjenski utrošen.  
 
- Da li je i Muhić imao koristi i zašto nije kontrolisao rad udruženja kojim rukovodi Halilović, pitanje za nadležne organe. Oni će se baviti time. Ono što je interesantno jeste da su i Muhić i Halilović bili kadrovi SDA i obojica su iz Živinica - zaključio je izvor “Glasa Srpske”.
 
Muhić je od 2019. do 2023. godine bio na čelu Generalnog konzulata u Štutgartu, a u maju ove godine izabran je za načelnika opštine Živinice.
 
Sa Halilovićem, ali ni Muhićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.
 
Traže pare nazad
 
Na adresu Generalnog konzulata BiH u Štutgartu u posljednja dva-tri mjeseca stalno stižu dopisi Ministarstva za kulturu, mlade i sport pokrajine Baden-Virtemberg.
 
- Oni traže izjašnjenje i novac koji su uplatili da im se vrati, ali i navode da će obavijestiti pravosudne institucije. Upoznati smo sa svim i nadamo se da će nadležne institucije utvrditi ko je za sve kriv. Ovo je samo još jedna ljaga bačena na BiH zbog nesavjesnog rada bivših diplomata - kazali su “Glasu” u Predsjedništvu BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )