FOTO: Nezavisne

Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH, sastao se u Bihaću sa bivšim komandantom Petog korpusa Armije RBiH, optuženim za ratni zločin, Atifom Dudakovićem, kojem je "odao priznanje za doprinos u borbi za odbranu BiH", što je naišlo na ogorčenje u Srpskoj, odakle je, između ostalog, poručeno da on stavlja prst u oko porodicama ubijenih Srba.

Bećirovića, koji prima platu iz budžeta koji pune svi građani BiH, to nije spriječilo da se sastane sa Dudakovićem, koji je, sa još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa, optužen za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, a optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili zarobljeni.
 
Bećirović kaže da su borci Petog korpusa, koji je nazvao "slavnim", "časno branili državu BiH", te navodi da je Dudaković "dao ogroman doprinos i u postratnoj izgradnji odbrambenog sistema BiH".
 
Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, smatra da sastanak Bećirovića sa Dudakovićem u Bihaću pokazuje da zločinci nad Srbima imaju podršku bošnjačke vlasti.
 
"Jasno je kakva se poruka šalje Srbima kada Bećirović kaže da je Atif Dudaković dao ogroman doprinos za odbranu zemlje, a istovremeno mu se sudi za smrt više stotina Srba, za paljenje i uništavanje srpske imovine", rekao je Nuždić, koji smatra da je proces protiv Dudakovića pred Sudom BiH obična farsa, a ovo je samo njen nastavak.
 
Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kazao je da je Bećirović sastankom sa Dudakovićem poslao poruku Srbima da ne bi prezao od novih ratnih sukoba, a porodicama srpskih žrtava da nema ni trunku saosjećanja za njihove ubijene.
 
"Bećirović je pokazao kakvu BiH želi, a to je država u kojoj se optuženici predstavljaju kao heroji, u kojoj bi Srbi bili građani drugog reda, u kojoj srpska žrtva ne bi smjela biti ni spomenuta", ocijenio je Kojić.
 
Kojić je istakao da je Bećirović još samo trebao reći da će Dudaković biti oslobođen za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, za šta ga optužnica tereti, mada je, kako je naglasio, svima jasno da ga Sud BiH neće osuditi, "da li zbog dinamike suđenja koja bi bila mnogo brža u Tanzaniji, Maliju ili Etiopiji, nego u ovakvoj nakaradnoj zajednici zvanoj BiH".
 
Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, izjavila je da Bećirović sastankom sa Dudakovićem pokazuje da veliča ratne zločince nad Srbima i negira srpske žrtve.
 
"Ovo je jasna poruka svima da u Sarajevu veličaju zločince nad Srbima, da im Srbi smetaju, da nisu dobrodošli u BiH, dok se zločinci nad Srbima slobodno kreću", rekla je Rajilićeva.
 
Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je da ponašanje Bećirovića i njegovo veličanje Dudakovića predstavlja prst u oko porodicama Srba ubijenih u akcijama koje je vodio ovaj nekadašnji komandant Petog korpusa Armije RBiH.
 
"Ovakvim svojim ponašanjem Bećirović samo dosoljava rane porodicama stradalih Srba i izaziva nacionalnu mržnju u BiH", rekao je Vujičić, te dodao da je Bećirović susretom i slikanjem sa Dudakovićem pokazao da je u politici ekstremniji od lidera SDA Bakira Izetbegovića.
 
Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je da je Dudaković već odavno trebalo da bude na izdržavanju zatvorske kazne, a ne na slobodi i u poziciji da savjetuje Bećirovića.
 
"Da u BiH istraga za ratni zločin ne traje 30 godina, Dudaković bi sada bio na izdržavanju kazne zatvora. Nažalost, čak i kada je podignuta optužnica, Sud BiH je odbio prijedlog za određivanje pritvora, vjerovatno kako bi sa slobode mogao da savjetuje Bećirovića kako da nastavi putem na kome je on bio", rekao je Petković.
 
Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naglasio je da u skorije vrijeme nije čuo teže i opasnije riječi, koje su veća prijetnja stabilnosti i miru u BiH od izjave Bećirovića o "časnoj borbi" Dudakovića.
 
Nešić je kazao da ne zna je li Bećirovićev sistem vrijednosti časna komanda: "Pali, pali! To je srpsko i tamo ih više nikada neće biti!", ili je mislio na onu: "Neka pali sve redom!", ili pod čašću smatra naređenje: "Strijeljaj na licu mjesta!"
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )