FOTO: null

Dok mnogi nastoje da odu sa ovih rostora, ima i onih koji se sa Zapada vraćaju. Sonja i Miladin Savić, prije četiri mjeseca, Beč su zamijenili semberskim selom.

Svakodnevna trka za poslom koju je trebalo uskladiti i sa sve većim školskim obavezama oko djece i bez pomoći najbližih počela se odražavati i na zdravlje što je bio signal da treba nešto promijeniti u dosadašnjem načinu života.

U Miladinovom rodnom selu Zagoni prije sedam godina na jednom hektaru zasadili su lješnik, a potom na drugoj parceli i aroniju i jagodu.

Nabavili su presu za hladno cijeđenje ulja i sokova, jedu hranu koju su sami proizveli.

- Mi smo počeli da istražujemo, da ispitujemo stvari, ništa nismo znali o životu osim da treba da odemo na posao i da se vratimo. Počeli smo da istražujemo, pronašli smo određene stvari koje mi sada koristimo u domaćinstvu. Bogu hvala, nema trenutno nikakvih bolesti i djeca su sad uvijek zdrava, kaže Miladin Savić.

Kada su kupili mašinu za hladno cijeđenje ulja znali su samo za ljekovita svojstva lana, potom su otkrili blagodeti kokosovog ulja kojeg takođe sami prave, ulja od lješnika koje je odlično za rješavanje problema sa aknama, bundevinog i suncokretovog ulja.

Njihov život u potpunosti je drugačiji nego prije godinu dana.

- Manje gledamo TV, više informacija crpimo iz knjiga i preko interneta,. Normalno, usvajamo ono što je dobro, ono što nije odbacujemo, u hodu učimo i ostvarujemo naš san, priča Sonja.

Seoski mir i priroda je ono što im sada odgovara. Mora se priznati da su imali hrabrosti za ovaj poduhvat

- Ako živite u skladu sa prirodom, bez stresa ,vi ste onda zdravi. Mi smo skromni ljudi, zadovoljni smo onim što imamo i prvenstveno dajemo akcenat na zdravu hranu. Proizvodimo sve zdravo, organski, bez pesticida i to je to, zaključuje Sonja.

Velikog iskustva u poljoprivredi nemaju, svaki dan nešto novo nauče, a planova ima dosta - od proširenja zasada do veće proizvodnje zdravih proizvoda što im u budućnosti garantuje opstanak i egzistenciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )