FOTO: InfoBijeljina

Prema najnovijem testu „Vašington posta”, većina najskupljih modela iz ove godine proizvođača „Epl” „Gugl” i „Samsung” pokazali su se slabije nego prošlogodišnji

Proizvođači pametnih telefona su na još jednom testu. Iako potrošačima, uz najnovije modele često obećavaju baterije koje mogu da traju cio dan, istraživanje je pokazalo drugačije rezultate. Prema najnovijem testu koji je uradio „Vašington post”, većina najskupljih modela iz ove godine proizvođača „Epl” „Gugl” i „Samsung” pokazali su se slabije nego prošlogodišnji. Test je, kako navode, podrazumijevao podešavanje svih uređaja na isto osvjetljenje i zvuk (50 odsto), a zatim su ih programirali da cio dan pretražuju na internetu sve dok traje baterija.

– Očekivali smo da će modeli telefona čija cijena dostiže 1.700 evra biti najizdržljiviji. Međutim, na istom testu najnoviji „ajfon” se isključio 21 minut ranije nego prošlogodišnji i za 700 evra jeftiniji model iste kompanije koji je podvrgnut identičnom testu – prenosi „Vašington post”.

Slično se dogodilo i sa „Samsungovim” najnovijim telefonom „galaksi S-9” u odnosu na prošlogodišnji „S-8”, dok se bolje pokazao samo „samsung nout 9”.

Kako je tokom ovog istraživanja ustanovljeno, proizvođači su svjesni problema i, kako se čini, raznim trikovima pokušavaju da produže trajanje baterije, i to efikasnijim procesorima, racionalizacijom aplikacija, većom baterijom.

– Ne pomaže jer korisnici traže ekrane visoke rezolucije, sve komplikovanije aplikacije, a uz to i više sati provedu koristeći telefon. Tako se ispostavilo da je suština problema u tome da industrija zna da baterije u pametnim telefonima danas jednostavno ne mogu pratiti tehnološki napredak – navode u „Vašington postu”.

U kompanijama koje se bave optimizacijom baterija tvrde da se one poboljšavaju tek pet odsto godišnje, a tehnologija koja troši sve više i više energije razvija se mnogo brže. Industrija razmišlja o tome kako da razvije bateriju koja će duže da radi, međutim, proizvođačima i potrošačima je trenutno bitnije da telefon bude lagan, tanak i da dobro izgleda, pa nema smisla da u njega stave debelu bateriju koja bi možda i trajala par dana, ali bi potpuno narušila dizajn.

Stručnjaci savjetuju da baterija na telefonu može duže da traje ukoliko se obrati više pažnje na aplikacije koje se koriste u toku dana. Neke od njih su stalno aktivne, čak i ako nisu aktivirane. One skupljaju informacije u pozadini, objavljuju notifikacije, sinhronizuju se sa trenutnom lokacijom korisnika. Sve one troše troše bateriju. „Fejsbuk” je, kažu, jedan od „najpogubnijih” aplikacija, ali i ostale društvene mreže. Baterija najviše trpi u slučaju da korisnik igra igrice na telefonu jer one zahtjevaju dosta procesorske snage da bi radile besprekorno. U slučaju da su igrice besplatne, dešava se da se na telefonu pojavljuju i reklame i oglasi koji često troše više baterije od same igrice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )