FOTO: pixabay

Barbi će ove godine proslaviti šezdeseti rođendan bez ijedne bore. Plavuša ili brineta, izdužena ili obla, princeza ili policajka, lutka Barbi djeci je i dalje atraktivna.

"Šezdeset godina je veliki broj u industriji igračaka gdje, u današnje vrijeme, uspjeh potraje između tri i pet godina", ponosno ističe Nejtan Bejnard, globalni direktor marketinga za lutku Barbi.

Uprkos sve većoj konkurenciji, Barbi se godišnje proda u 58 miliona primjeraka u više od 150 zemalja.

Brend Barbi lutke poznat je poput Koka kole ili Mekdonaldsa, ističe Bejnard.

Otkako je prvi put predstavljena na sajmu igračaka u martu 1959. u Nujorku, Barbi je prodata u više od milijardu primjeraka.

Njena "majka" je Rut Hendler, suosnivačica kompanije Matel, kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju djecu.

"Njena kći Barbara imala je ograničen izbor igračaka i jedinu ulogu koju je mogla zamišljati bila je uloga majke. Sin joj je, pak, mogao zamišljati da je astronaut, kauboj ili pilot", rekao je Nejtan Bejnard.

Tako je stvorena "Barbi" (nadimak njene kćeri), odrasla lutka feminiziranog oblika koja je "djevojčicama trebalo da pokaže da mogu da postanu šta god žele."

U ono vrijeme to je bila šokantna ideja koja je iznedrila momentalni uspjeh s 300.000 prodatih lutaka u prvoj godini, dodao je Bejnard.

Svojim pin-ap stilom, prvobitna Barbi na prvi pogled nije izgledala kao feministkinja.

"Odgovarala je ondašnjem idealu ljepote, imala nerealistične proporcije, koje će kasnije kompanija Matel revidirati", kazao je Karljal Nuera, jedan od dizajnera Barbi lutke.

Često na meti kritika

Arhetip kalifornijske plavuše, Barbi je dugo pratio imidž površne, bogate i besposlene žene, zbog čega je često bila izložena kritikama.

Barbi je karikatura, procjenila je M. G. Lord, autorka knjige "Zauvijek Barbi".

"U stvarnosti je Barbi ono što dijete želi da postane. Problem nije komad plastike visok 28 centimetara. Problem je u našoj kulturi i našoj ideji o ženstvenosti", rekla je Lord za AFP.

Barbi je postala astronautkinja 1965, četiri godine prije nego što je Nil Armstrong kročio na Mjesec, dok je prva verzija crne Barbi nastala 1968. godine.

"Sada 55 odsto prodanih Barbi lutaka u svijetu nema plavu kosu i oči", istakla je Lisa Meknajt, glavna menadžka brenda Barbi.

Brend ne štedi na razvoju novih prototipova, a u centru El Segunda, u velikom hangaru radi više od sto ljudi.

Izrada nove verzije lutke, od prvog crteža do završnog trodimenzionalnog modela, može potrajati godinu do godinu i po prije nego što se iz kalifornijskih fabrika pošalje na masovnu proizvodnju u fabrike u Kini i Indoneziji.

Kako je jedna lutka postala "influenserka"

Barbi nije uspješna samo na policama trgovina igračaka. Na instagramu je postala "influenserka", a prate je milioni ljudi, objašnjavaju proizvođači lutke.

Kako bi nahranila dječiju maštu i proizvodnu liniju, Barbi već dugo ima svoj identitet. Puno ime joj je Barbi Milisent Roberts, a dolazi iz izmišljenog grada Vilousa.

Poslednjih nekoliko godina se direktno obraćala djeci kako bi razgovarala s njima o njihovim životima i temama koje smatra važnim za današnje djevojčice, objasnio je Nejtan Bejnard.

Barbi takođe ima svoj tim, frizera, šminkera i fotografa zaslužnog za fotografije s njenih putovanja koje objavljuje na profilu @barbiestyle s gotovo dva miliona pratilaca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )