FOTO: InfoBijeljina

BANJALUKA – Vlasnici većine banaka koje posluju u BiH nisu zadovoljni profitom koji ostvaruju na ovom tržištu, pokazuje najnoviji izvještaj Evropske investicione banke (EIB).

Istraživanje o bankarskom sektoru u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) za jesen 2021. godine pokazalo je da su prognoze za bankarski sistem u regionu optimistične, ali da neizvjesnosti i rizici ostaju.
 
Kada je u pitanju BiH, vidljivo je da većina matičnih banaka smatra da je tržišni potencijal BiH nizak i da im je profit niži nego u drugim zemljama.
 
„Oko 75 odsto matičnih banaka tržišni potencijal BiH ocjenjuje kao nizak“, navodi se u izvještaju.
 
Što se tiče potražnje za kreditima, u izvještaju se navodi da je ona u BiH generalno smanjena, uglavnom zbog manje potražnje velikih korporacija i malih i srednjih preduzeća.
 
„Za razliku od toga, potražnja za hipotekarnim kreditima je porasla, iako je i dalje bila ispod prosjeka CESEE. Široki oporavak potražnje očekuje se u svim segmentima u narednih šest mjeseci“, dodaje se u izvještaju.
 
Кoeficijenti problematičnih kredita ostali su nepromijenjeni u BiH tokom posljednjih šest mjeseci. Ne očekuje se ukupna promjena u narednih šest mjeseci, iako 20 odsto banaka koje su izvještavale očekuje pogoršanje u korporativnom segmentu.
 
Kada je u pitanju region, novo istraživanje EIB-a ukazuje na pozitivna kretanja u bankarskom sektoru u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.
 
Tražnja stanovništva za kreditima je porasla, a oporavlja se u segmentu fiksnih investicija preduzeća, prije svega zahvaljujući potrebama za obrtnim sredstvima.
 
„Nakon pooštravanja u 2020. i početkom 2021. godine, uslovi kreditiranja su tokom posljednjih šest mjeseci ublažavaju za stanovništvo, dok to nije slučaj za privredu, naročito za mala i srednja preduzeća. Podrška tražnji koju su obezbedili investicioni krediti ponovo je postala pozitivna, što ukazuje na poboljšanje ekonomskih uslova za preduzeća“, saopšteno je iz EIB-a.
 
Nakon privremenog pada u 2020. godini, poslovanje bankarskih grupacija obuhvaćenih istraživanjem ponovo je postalo profitabilno.
 
Oko 60 odsto njih navodi da namjerava da održi svoje poslovanje u regionu, a 40 odsto da ga proširi. Banke su izjavile da su regulatorne mere i mjere politike za podršku kreditiranju odigrale značajnu ulogu.
 
Nakon blagog pogoršanja u 2020. godini, i kvalitet kredita je počeo da se poboljšava. Međutim, ne očekuje se da će se taj oporavak nastaviti tokom sledećih šest meseci, jer bankarske grupacije ukazuju na povećanje neizvjesnosti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )