FOTO: atvbl.com

Banjalučke biste i kipovi nijemi su svjedoci događaja u gradu. Neki su u centru grada, a neki su skriveni od pogleda. Neki imaju priču o stvarnim ljudima, a neki su jednostavno umjetnička djela, piše Kliks.

Najbolje je prošao Nikola Tesla, on u Banjaluci ima čak dvije biste. Jedna se nalazi ispred Studentskog centra “Nikola Tesla”, a druga ispred ulaza u zgradu “Elektrokrajine”.

U gradu se može naći i bista ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, ali i još jednog poznatog Rusa – Aleksandra Sergejeviča Puškina. Banjalučani svakodnevno prolaze i pored monumentalnih kipova banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću, Stefanu Nemanji i Petru Kočiću.

Nema Banjalučanina koji ne zna priču o Safikadi, ispred čijeg spomenika se pale svijeće za sreću u ljubavi. U Banjaluci se može vidjeti i spomen ploča britanskim vojnicima koji su služili u BiH od 1992. do 2007. godine, koja se nalazi samo dvadesetak metara od spomenika Stefanu Nemanji.

Bistu u Banjaluci ima i Ivan Franjo Jukić, bosanski franjevac, prosvjetitelj, etnograf, pjesnik i književnik, čiji je lik bio na novčanici od jedne konvertibilne marke. Od monumentalnih djela važno je pomenuti i kipove ispred ulaza u Palatu Republike, sjedišta Predsjednika Republike Srpske.

Nemoguće je doći u Banjaluku i ne primjetiti spomenik borcima palim i Drugom svjetskom ratu, okružen 21. bistom narodnih heroja, nekadašnjih stanovnika grada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )