FOTO: youtube

Donosimo vam neodoljivu tortu od banane, vanilije, šlaga i čokolade za koju ne trebate paliti rernu.

Sastojci za banana split tortu

Podloga:

300 g mljevenog keksa
120 g maslaca
50 g čokolade za kuvanje
5 kašika mlijeka

Krema:

3 banane
2 praška za puding s okusom vanilije
150 g šećera
700 ml mlijeka
150 g maslaca

Ukrašavanje:
350 ml slatke pavlake
2 kašike ulja
50 g čokolade za kuhanje
listići badema

Priprema:

1. U veću posudu uliti mlijeko i grijati ga na srednje jakoj vatri te otopiti maslac i čokoladu za kuvanje. Maknuti s vatre, dodati kekse i miješati da se dobije mrvičasta smjesa. Ako je smjesa suva, prema potrebi pomalo dodajte još koju kašiku mlijeka da poveže smjesu.

2. Na dno kalupa od 26 centimetara staviti papir za pečenje. Istresti smjesu u kalup pa prstima ili nekim ravnim predmetom (ili čašom utisnuti podlogu i izravnati je. Podlogu staviti u frižider da se stisne i ohladi.

3. Slijedi izrada fila. Prašak za puding spojiti sa šećerom i kratko promiješati. Od ukupne količine mlijeka odvojiti 12 kašika te miješati smjesu za puding da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka staviti da prokuva. Kad mlijeko provri, maknuti ga s vatre i u njega uliti smjesu za puding. Vratiti na vatru uz stalno miješanje. Paziti da ne nastanu grudvice.

4. Puding kuvati dvije minute da postane gust pa ga maknuti s vatre. U još vrući puding ubaciti na manje komade narezan maslac i cijelu smjesu dobro izmiješati da se maslac otopi.

5. Bananama oguliti koru. Zgnječiti banane viljuškom te im dodati tri kašike vrućeg skuvanog pudinga i sve pomiješati. Staviti tu smjesu u kalup preko keksa i izravnati je. Dok je još vruć, preko sloja banana staviti puding i izravnati. Sačekati da se puding prohladi na sobnu temperaturu. Izraditi mikserom slatku pavlaku. Nanijeti šlag preko pudinga te sve dobro ohladiti u frižideru preko noći. Prije rezanja i posluživanja otopiti čokoladu s uljem. Narezani komad torte ukrasiti otopljenom čokoladom i listićima badema te poslužiti. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )