FOTO: null

Republika Ssrpska neće da pregovara o mehanizmu koordinacije dok se ne reši kredit od MMF. Izetbegović ne da da se potpiše aranžman, dok RS ne pristane na sarajevski model. Dodik: Dosta je bilo ucena!

Srpska neće razgovarati o mehanizmu koordinacije sve dok ne bude završeno pitanje u vezi sa aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda.

To je jasan odgovor predsednika RS Milorada Dodika predsedavajućem Predsedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću koji ne dozvoljava svojim stranačkim kolegama Denisu Zvizdiću, predsedavajućem Saveza ministra BiH, i Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, da potpišu pismo namere prema MMF u vezi sa novim kreditom za BiH vrednim 550 miliona evra, sve dok RS ne da saglasnost na mehanizam koordinacije po sarajevskom modelu. Zvaničnici RS poručili su da su neprihvatljive "Bakirove nove ucene".

Dodik je poručio da podržava aktivnosti premijera Željke Cvijanović kada je reč o odnosu prema MMF. On smatra da bi bilo dobro kada bi aranžman sa MMF bio realizovan, ali je dodao i da, ukoliko ga nema, Srpska nastavlja da bude stabilna i da ispunjava sve obaveze, kao što je to činila i do sada.

Prema njegovim rečima, lažna je priča da su MMF i kreditna linija pitanje biti ili ne biti za Srpsku.

- Nesumnjivo je da za tim postoji potreba, ali za njim postoje potrebe i drugih, razvijenih zemalja - rekao je Dodik.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da mehanizam koordinacije ne bi trebalo povezivati sa kreditom MMF i da je potrebno rešiti preostale uslove za članstvo BiH u EU.

Šarović kaže da nije veliki optimista kada je reč o tome da će mehanizam koordinacije uskoro biti usvojen.

- Pominjalo se da smo u samom finišu, da je preostao jedan ili dva koraka. Ne bih prognozirao da li će mehanizam koordinacije biti usvojen brzo ili ne - rekao je Šarović.

On je istakao da su Pismo namere i podrška MMF nezavisni od mehanizma koordinacije, ali da je očito da se ove dve stvari povezuju.

- Nisam siguran kako će se ovo završiti. Mislim da je novac MMF potreban i FBiH i RS. Mehanizam koordinacije je možda poslednje pitanje koje će biti relevantno za kandidatski status - naveo je Šarović.

Vlada RS ocenila je neprihvatljivim mehanizam koordinacije koji se tiče ispunjavanja evropskih uslova, a koji je u februaru ove godine usvojio Savet ministara BiH, jer smatra da ovaj model derogira nadležnosti institucija RS u procesu evropske integracije zemlje.

DOBRODOŠLA POMOĆ NEMAČKE

Govoreći o parafiranju izmenjenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, Dodik je rekao da RS, budući da Sporazum stupa na snagu 1. januara, očekuje da će biti osmišljene sve mere i dogovoreno, ne samo sa Nemačkom, već i sa Evropskom komisijom i drugim faktorima koji su se ponudili da pomognu domaćoj poljoprivredi.

- Sada su svi prihvatili da je dobra ponuda koja je stigla od Nemaca. Reč je o tome da se pomogne poljoprivredi. Pomoć moćne vlade, kakva je nemačka, apsolutno može biti od koristi - ocenio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )