FOTO: null

Predsjedništvo BiH raspisalo je oglas za kupovinu nove limuzine vrijedne oko 200.000 maraka!

U oglasu objavljenom prekjuče u "Službenom glasniku BiH", ova institucija traži ponuđača za nabavku motornog vozila za svoje potrebe, ali nije precizirana marka automobila, osim da vrijednost ugovora, bez PDV-a, treba da bude oko 171.000 KM.

To vozilo bi za čak 70.000 maraka bilo skuplje od limita koji je dozvoljen Predsjedništvu BiH u ovakvim slučajevima.

- U pitanju je otvoreni postupak. Kriterijum za dodjelu ugovora je da ponuđač dostavi najnižu cijenu. Dokumentacija se može preuzeti do 9. oktobra, a krajnji rok za prijem ponuda i zahtjeva je 13. oktobar ove godine do 11 časova - naveli su iz Predsjedništva BiH u tekstu oglasa.

Nije precizirano kome je ovaj skupocjeni četvorotočkaš namijenjen, iako se, uzevši u obzir njegovu cjenovnu klasu, može pretpostaviti da će njegov novi vlasnik biti jedan od trojice članova Predsjedništva BiH. Kako Press saznaje, od dobro obaviještenog izvora u ovom državnom tijelu, luksuzni automobil pripašće najvjerovatnije ili aktuelnom predsjedavajućem Draganu Čoviću ili bošnjačkom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću.


Nije za Ivanića

- Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića nije raspisao oglas, niti u ovogodišnjem planu uopšte ima nabavku novog automobila - kazao je naš sagovornik.

Takođe, juče smo uputili i zvaničan zahtjev bh. predsjedništvu za dostavu informacija o detaljima rapisanog oglasa, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili tražene podatke.

Međutim, prema pravilniku o službenim vozilima, koji je donio još stari saziv Savjeta ministara BiH, a koji je stupio na snagu tek početkom ove godine, cijena automobila koji traže, premašuje dozvoljene limite koji su postavljeni čak i za njih trojicu!

Naime, neposredno nakon što su položili svečanu zakletvu i preuzeli dužnost, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović pobunili su se protiv pravilnika koji je propisan za sve državne institucije, te zatražili da pravilnik o korišćenju službenih vozila sami regulišu internim aktima.

Zatim je novim pravilnikom precizirano da pravo na službena vozila visoke klase čija je nabavna cijena do 130.000 maraka, imaju samo članovi Predsjedništva BiH, dok pravo na službena vozila do 100.000 maraka imaju ministri Savjeta ministara BiH, predsjedništvo Ustavnog suda BiH, predsjednik Suda BiH i glavni bh. tužilac, a automobile do 50.000 KM mogu koristiti zamjenici ministara, rukovodioci državnih institucija itd.


Papa u "fordu"

Sva trojica članova Predsjedništva BiH su, bar sudeći prema limuzinama u kojima se trenutno voze, ljubitelji marke "audi A8". O tome svjedoči i Čovićeva izjava prilikom ovogodišnje posjete poglavara Katoličke crkve BiH pape Franje, koji se do zgrade bh. predsjedništva dovezao u "ford fokusu", a aktuelni predsjedavajući ovog tijela je tom prilikom rekao: "Ja idem u "audiju A8" s aerodroma, papa ide u nekom tamo "fordu". Šta reći na to sve". Kako Press saznaje, sva tri "audija" su blindirana, imaju panoramski stakleni krovni otvor, TV, masažere na svakom sjedištu, te najsavremenije bezbjednosne i medijske sisteme.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )