FOTO: trebevic.net

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je juče sve direktore šumskih gazdinstava i drugih organizacionih jedinica “Šuma Republike Srpske” koji su poslovali sa gubitkom da podnesu ostavke, a direktor ovog javnog preduzeća Slaven Gojković precizirao je da najveći problemi u šumskim gazdinstvima “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor Varoš i “Oštrelj” Drinić u kojima uskoro očekuje smjene.


 

Premijer Srpske je poslije tematske sjednice Vlade na kojoj je razmatrana Informacija o stanju u šumarstvu poručio da bi “bilo časno i pošteno da se svi koji imaju gubitke sami sklone sa rukovodećih pozicija”.

- To im je bolje nego da uđemo u procedure dokazivanja njihovih gubitaka, jer ćemo onda sigurno ustanoviti i neke druge stvari. Dajte prostora onima koji žele da rade, koji su sposobni i koji mogu da vode određena gazdinstva na najbolji način - poručio je Višković.

On je kao primjer naveo ŠG Klekovača iz Istočnog Drvara, podsjećajući da je prije dvije godine to gazdinstvo po rezultatu bilo na samom dnu, ali je nakon smjene i imenovanja novog direktora, ono danas najbolje gazdinstvo u javnom preduzeću.

- Ne možemo tolerisati gubitke, bahato ponašanje pojedinih direktora, određene “kriminalne radnje” u pojedinim gazdinstvima, krađu šuma i zato tražimo akciju. Usvojene mjere i zaključci se moraju provesti, jer želimo da javno preduzeće posluje što bolje i što profitabilnije - poručio je premijer.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić ocijenio je da je zaključeno da je većina problema vezana za rukovođenje.

- Bez smjena nećemo moći da napravimo značajan iskorak i to će sigurno da uslijedi u narednom periodu - rekao je Pašalić.

On je istakao da je Vlada donijela nekoliko zaključaka kojima je zadužila javno preduzeće da obezbijedi planirani obim proizvodnje i efikasno funkcionisanje centralnog računa preduzeća.

- Vlada je zadužila menadžment da obezbijedi striktnu realizaciju potpisanih ugovora i da radi na izradi novog integralnog informacionog sistema - poručio je Pašalić.

Direktor “Šuma RS” Slaven Gojković rekao je da je preduzeće za prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo gubitak od 2,63 miliona KM.

- Negativan rezultat je iskazalo 18 šumskih gazdinstava. Probleme imamo u ŠG “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor Varoš, “Oštrelj” Drinić i nadam se da bi veoma brzo trebalo da budu smjene - rekao je Gojković.

On je precizirao da je gubitak ostvaren zato što nije izvršen plan u obimu sječe, ali je izrazio uvjerenje da će već poslije devetomjesečnog obračuna rezultati biti pozitivni.

Revizori
Ministar Boris Pašalić je priznao da je Glavna služba za reviziju RS tačno utvrdila da sredstva za prostu i proširenu reprodukciju šuma nisu namjenski trošena.

- Revizori su utvrdili da sva ta sredstva nisu usmjerena prema šumarstvu. To ne znači da je bilo nekih zloupotreba, jer su to budžetska sredstva i ona su iskorišćena za neke druge namjene. Kod sljedećeg budžeta ćemo korigovati taj problem, ali svakako da su sva ta sredstva bila usmjerena u oblast šumarstva, da bi i stanje u šumarstvu, a i rezultat javnog preduzeća, bio mnogo bolji - precizirao je Pašalić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )