FOTO: null

Institucije BiH nemaju strategiju ni sistemske mjere za rješavanje pitanja smještaja, zbog čega iz budžeta i dalje izdvajaju ogroman novac za zakup, a mnoge od njih posežu za najskupljim poslovnim prostorima.

Pažnju na problem koji se proteže godinama unazad ponovo su skrenuli revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH poslije obavljene kontrole rada institucija u 2015. godini. Revizori su izračunali da su ukupni izdaci za zakup imovine i opreme u 2015. godini iznosili 19,14 miliona i smanjeni su tek za 366.134 KM, odnosno samo dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iako su kupljeni objekti za trajni smještaj pojedinih institucija, iznos za kiriju je lani smanjen za samo 170.000 KM u odnosu na 2014. godinu, što je neznatna ušteda ako se ima u vidu da ona na godišnjem nivou premašuje 15 miliona maraka.

Revizori upozoravaju da nema jasne vizije i strategije za rješavanje pitanja smještaja institucija BiH, ali ni pravila, kriterijuma i smjernica za planiranje i ugovaranje zakupa.

- Odsustvo sistemskih mjera nadležnih u vezi sa rješavanjem pitanja smještaja za posljedicu ima ogroman raskorak između potreba i mogućnosti institucija da samostalno riješe svoje potrebe na tržištu. U ovakvim okolnostima, institucije se pri pribavljanju usluga zakupa različito ponašaju, naročito kada je riječ o izboru lokacije, zakupljenoj površini, a samim tim i ugovorenoj cijeni - istakli su revizori.

Napominju da se pitanje trajnog smještaja pokušava riješiti kupovinom objekata na osnovu odluke Savjeta ministara, ali da ovaj posao nije završen, što je dovelo do dodatnih troškova.

- Kupovina objekta u Sarajevu nije izvršena, jer je odluka o kupovini dijela objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića stavljena van snage, a nije kupljen ni objekat u Mostaru. Projekat rekonstrukcije objekta u ulici Maršala Tita u Sarajevu, koji je započet u novembru 2013, s obavezom završetka radova do polovine 2014. godine, okončan je tek 1. septembra 2015. kada je otpočelo useljavanje. Zbog neefikasne realizacije i znatnog kašnjenja došlo je do značajnog utroška novca i neplaniranog plaćanja zakupa za osam institucija koje su useljenje započele sa zakašnjenjem od 14 mjeseci - istakli su revizori.

Usljed uočenih propusta i neefikasnog postupanja revizori su ponovo apelovali na donošenje plana racionalizacije troškova zakupa i strategije za rješavanje pitanja zakupa i trajnog smještaja institucija BiH sa utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza, dinamikom realizacije i izvorima finansiranja.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić naglašava da postoji prostor za značajno smanjenje troškova zakupa, ali da je pitanje da li za to postoji volja u institucijama.

- Zna se da ne moraju sve institucije biti smještene u centru i da nema potrebe da baš sve budu koncentrisane u urbanim dijelovima. S obzirom na to da ne postoje kriterijumi na osnovu kojih se obavlja zakup, svi biraju najbolji prostor sa najvećim brojem kvadrata. Paralelno s tim raste i cijena kirije - istakla je Majkićeva.

Podsjetila je da je u posljednje vrijeme kupljeno nekoliko objekata za trajni smještaj institucija BiH, ali da su izostale planirane uštede.

- Sigurno postoji direktna uključenost pojedinaca koji godinama dobijaju ogromnu sumu novca za najam prostora i njima nije ni u interesu da se ovi troškovi svedu na razumnu i prihvatljivu mjeru - rekla je Majkićeva i dodala da institucije ne mare za primjedbe revizora, zbog čega se može očekivati da bude nastavljena praksa rasipanja miliona maraka za zakup objekata.

Troškovi zakupa

  • 15,25 miliona - 2015. godina
  • 15,42 miliona - 2014. godina

Najvažniji troškovi zakupa u 2015. godini

  • 15,25 miliona - kancelarije
  • 513.018 - skladišta
  • 423.579 - parkinzi
  • 108.455 - vozila
  • 32.589 - stanovi

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )