FOTO: null

DOBOJ - Kako su činili, tako će da im bude, mi tu ništa ne možemo, tim riječima su mještani sela Trnjani, 35 kilometara udaljenog od Doboja, prokomentarisali šestogodišnju zatvorsku kaznu koja je izrečena Vojkani Bogojević, uz opasku da su očekivali da jo

Vojkana, koja je bila optužena za ubistvo jedne bebe koju je rodila njena mentalno zaostala kćerka Sanja (26), i podstrekavanje kćerke da ubije drugu bebu, osuđena je pred Okružnim sudom Doboj na šest godina zatvora. 

Izudin Berberović, predsjednik Sudskog vijeća, u obrazloženju presude naveo je da je Bogojevićeva neutvrđenog datuma u septembru 2011. godine, u toku noći na spratu kuće, nakon što je njena kćerka koja je krila trudnoću rodila žensko novorođenče, isto prekrila čaršavom, te ga stavila u plastičnu vreću, i nakon što je beba prestala da daje znakove života leš stavila u plastičnu kantu, te je rano ujutru bacila u rupu blizu kuće. 

Potom joj je u junu 2013. godine, nakon što je Sanja u štali rodila djevojčicu, kazala da se riješi djeteta, te joj naložila da bebu uvije u čaršav i stavi u plastičnu vreću, te da je baci na istu lokaciju gdje je ona bacila prvu bebu. 

"Vojkana je bila neposredni fizički izvršilac djela za koje je terete u prvoj tački optužnice, dok je u drugoj tački podstrekavala Sanju da izvrši djelo, a po zakonu za podstrekavanje se odgovara kao i za izvršenje djela", naveo je Berberović, te dodao da je prilikom određivanja visine kazne sud cijenio olakšavajuće okolnosti. 

"Imajući u vidu svjedočenje Milivoja, Vojkaninog supruga, koji je potvrdio da je on autoritet u porodici, i da je optužena imala strah da će muž saznati za neželjene trudnoće kćerke, te uticaj sredine koja je primitivna i zaostala, smatrali smo da joj se s olakšavajućim okolnostima može izreći kazna ispod zakonskog minimuma, te da se postigne svrha kažnjavanja", pojasnio je Berberović i dodao da Sanja nije svjedočila protiv majke. 

Informaciju o presudi od medija je čula Vojkanina najstarija kćerka Dragana Kurtinović (31), koja kaže da joj je žao što je majka "preuzela svu krivicu", te ističe da je u strahu od njenog oca, odnosno muža Milivoja, tako učinila. 

"Kad je svako znao, morao je i on znati sve to. On je kod kuće bio svako veče, to se ne može raditi preko dana, nemoguće je. Samo se moralo noću raditi, a da ona to radi a da on ne zna - nemoguće. On je njoj prijetio da se rješava djeteta. Tukao ju je. Molila sam Boga ili da izađe iz zatvora ili da oboje idu u zatvor", priča Dragana, te dodaje da je Sanja bila očeva "mezimica" i da on nije dozvolio da ide u specijalizovanu ustanovu. 

Kako je na vijest o zatvorskoj kazni supruge Vojkane reagovao Milivoje nismo uspjeli saznati, jer ga nismo zatekli kod kuće. Ljeposava Bogojević, supruga njegovog brata, kaže da je otišao da radi na dnevnicu. 

"Ko je kriv neka leži u zatvoru. Nju je trebalo pustiti nek bude sa sinom", priča Ljeposava i dodaje da je Vojkanin sin Dragan (12) u školi. 

Vojkanin branilac Branko Ristić najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu RS. Podsjetio je da je Tužilaštvo odustalo od treće tačke optužnice, te istakao da odbrana osporava kvalifikaciju druge tačke optužnice. 

"Ovdje, dakle izvršilac (Sanja) nije podstrekavan da učini teško ubistvo, nego čedomorstvo, i ne može podstrekač (Vojkana) odgovarati za to djelo, to je stav odbrane, i mislimo da ćemo u žalbenom postupku uspjeti da prođemo s tim stajalištem", izjavio je Ristić. 

Izricanje presude Vojkana je nijemo pratila, u sudnici nije bilo članova njene porodice, kao ni postupajućeg tužioca, ali je zato objava presude izazvala veliko interesovanje medija. 

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice ranije je za obljubu nad nemoćnim licem na trogodišnju kaznu zatvora osuđen Sanjin rođak Rade Bogojević (54), otac jedne od tri bebe koje je ona rodila. 

Za isto krivično djelo na kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci osuđeni su Žarko Cvijetić iz Skugrića i Vid Janković iz Dugog Polja, koji su prihvatili sporazum o priznanju krivice. 

Oni su godinama imali seksualne odnose sa Vojkaninom kćerkom Sanjom, koja je u periodu od 2011. do 2015. godine rodila tri bebe. Tijela dvije bebe su nađena na njivi u blizini kuće Bogojevića, a tijelo treće bebe nije pronađeno. 

Identitet oca druge bebe ostao je nepoznat javnosti, ali je prema nezvaničnim informacijama DNK nalaz pokazao srodničku vezu potencijalnog oca bebe sa majkom, odnosno Sanjom. 

Vojkanina kćerka Sanja se od kraja avgusta prošle godine, kada je izmještena iz porodice, nalazi u ustanovi van Doboja, i prema nezvaničnim informacijama nije se susrela sa majkom ni tokom suđenja, jer je svjedočila iz prostorije namijenjene za zaštićene svjedoke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )