FOTO: InfoBijeljina

Prosječna avgustovska plata u Republici Srpskoj bila je 1.166 KM i u odnosu na jul nominalno je veća za 0,5 odsto, a realno veća za 0,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najviša prosječna avgustovska plata od 1.571 KM isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije, a najmanja od 868 KM u građevinarstvu.
 
U svih 19 područja djelatnosti u avgustu je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen nominalni rast neto plate.
 
Prosječna bruto plata u avgustu u Srpskoj bila je 1.762 KM.
 
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu u odnosu na jul u prosjeku su više za 0,4 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku više za 15,6 odsto.
 
Najveći godišnji rast cijena u avgustu od 28,2 odsto zabilježen je u odjeljku prevoz zbog viših cijena u grupi vazdušni prevoz putnika, te u grupi goriva i maziva.
 
Najveći pad cijena u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine od 3,5 odsto bio je u odjeljku odjeća i obuća usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )