FOTO: Pixabay

Nakon što je od početka godine drastično smanjen izvoz u odnosu na prošlu godinu, u avgustu je napokon izvoz iz BiH veći nego što je bio u istom mjesecu prošle godine.

Tako je, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u avgustu ove godine izvoz iznosio 1.163 842.000 KM, dok je u istom periodu lani on bio 1.159.657.000 KM.

"U periodu januar - avgust 2024. godine izvoz je iznosio 10 milijardi i 524 miliona KM, što je za 6,3% manje nego u istom periodu 2023. godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi i 948 miliona KM, što je za 3,6% više nego u istom periodu prethodne godine", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Dodali su da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 55,5%, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio osam milijardi i 424 miliona KM.

"Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio milijardu i 737 miliona KM, što je za 17,3% manje nego u istom periodu 2023. godine, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 211 miliona KM, što je za 2,7% više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 78,6%", kazali su iz Agencije.

Istakli su da je izvoz u zemlje EU iznosio sedam milijardi i 764 miliona KM, što je za 6% manje nego u istom periodu 2023. godine.

"Uvoz je iznosio 11 milijardi i 280 miliona KM, što je za 5,9% više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 68,8%", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Igor Gavran kaže za "Nezavisne novine" da, iako je svakako pozitivno da je izvoz konačno povećan, još je slika nepovoljna i prerano je zaključivati da je trend promijenjen.

"I dalje je deficit ogroman, a struktura naše trgovine nepovoljna. Za detaljnije zaključke bi trebalo više podataka o strukturi, ali ako je uzrok poboljšanja oporavak tražnje na istim tržištima gdje inače izvozimo i gdje smo ranije imali pad, a ne neki potpuno novi izvoz (bilo u smislu novih tržišta ili novih proizvoda), onda i dalje nismo riješili suštinski problem ovisnosti o malom broju tržišta i limitiranosti izvoznog potencijala na iste proizvode i kompanije", naveo je Gavran.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da su ovi trendovi u skladu sa tendencijom oporavka industrijske proizvodnje u EU, a za koju je vezan naš izvoz.

"Sa obuzdavanjem inflacije u EU dolazi do rasta realne tražnje koja će biti nosilac rasta industrijske proizvodnje, što će pozitivno uticati na naš izvoz, imajući u vidu njegovu resursnu intenzivnost i inkorporiranost u evropske proizvodne lance", naglasio je Mlinarević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )