FOTO: GS

Britanska književnica Džej Kej Roling poručila je danas da se raduje hapšenju, nakon što je u Škotskoj stupio na snagu zakon za borbu protiv zločina iz mržnje.

"Donošenjem zakona o zločinima iz mržnje, čini se da škotski zakonodavci pridaju veći značaj osjećanjima muškaraca koji ispoljavaju svoju ideju o ženskosti, nego pravima i slobodama stvarnih žena i djevojčica", navela je Roling na društvenoj mreži X.

Ona smatra da je novi zakon otvoren za zloupotrebe od strane aktivista koji žele da ućutkaju one koji, između ostalog, "govore o opasnostima od ukidanja jednopolnih prostora za žene i djevojke i dopuštanja muškarcima da se takmiče u ženskim sportovima".

"Redefinisanje pojma 'žena' zbog muškaraca koji se tako izjašnjavaju, već je imalo ozbiljne posljedice po prava i bezbjednost žena i djevojčica u Škotskoj", poručila je književnica.

Dodala je da u Škotskoj nema slobode govora ukoliko se "tačan opis biološkog pola smatra kriminalnim". "Trenutno sam van zemlje, ali ako se ono što sam ovdje napisala kvalifikuje kao prekršaj prema odredbama novog zakona, radujem se hapšenju kada se vratim u rodno mjesto škotskog prosvetiteljstva", napisala je Roling, uz hešteg "UhapsiteMe".

Ranije danas, u Škotskoj je stupio na snagu Zakon o zločinima iz mržnje i javnom redu kojim je uvedeno novo krivično djelo "prijeteće ili uvrijedljivo ponašanje koje ima za cilj da podstakne mržnju" na osnovu starosti, invaliditeta, vjere, seksualne orijentacije, transrodnog identiteta i varijacija u polnim karakteristikama.

U skladu sa novim zakonom, osoba je načinila prekršaj ukoliko izjavi nešto ili se ponaša na način "koji bi razumna osoba smatrala prijetećim ili uvrijedljivim", sa namjerom da izazove mržnju na osnovu zaštićenih karakteristika, prenosi BBC. Maksimalna kazna je zatvorska kazna od sedam godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )