FOTO: null

Prva dionica autoputa Banjaluka - Doboj od Doboja do Prnjavora otvorena je juče, a ta dva grada ubuduće će dijeliti petnaestak minuta vožnje, dok će se njen najveći efekat ogledati u privrednom razvoju RS.

Dionicu autoputa "9. januar" dugu 36,6 kilometara svečanim presijecanjem vrpce otvorili su predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Gradnja ove dionice počela je u novembru 2012. godine, a finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 185 miliona evra.

Dodik je čestitao narodu RS na velikoj radnoj pobjedi ističući da je Srpska dokazala da može da realizuje velike projekte.

- Autoput za RS predstavlja dokaz njene sposobnosti i trajanja. Gradimo autoputeve kako bismo se razvijali i ostajali na svojim ognjištima. Ova dionica autoputa predstavlja zamah privrednog razvoja ovog kraja i kompletne RS - rekao je Dodik.

Naglasio je da je njegov ponos zbog završetka prve dionice veći jer su on i Vlada na čijem je čelu bio 2006. godine odustali od modernizacije magistralnog puta Banjaluka - Doboj i usmjerili sve aktivnosti ka gradnji mreže autoputeva, koja podrazumijeva i izgradnju ovog autoputa.

- Gradnjom autoputeva RS dokazuje da nije stala, da se kretala i da će se od sada još brže kretati. Želja RS je da nastavi da gradi autoputeve i da se na taj način povezuje i sa Srbijom. Upravo Srbija nam pruža značajnu pomoć u realizaciji tih projekata, a to čini jer želi da se komunikacijski poveže ne samo sa RS, već čitavim regionom. RS je zajedno sa Srbijom usmjerena ka očuvanju stabilnosti i mira. Onaj ko gradi autoputeve ne misli o tenkovima i puškama. Da je RS tako mislila, novac ne bismo uložili u gradnju ovog autoputa - naveo je Dodik.

Vučić je poručio da oni koji su gradili autoputeve znaju koliko je teško napraviti 36,6 kilometara autoputa i za to obezbijediti novac.

- To je izuzetno teško u vreme u kojem živimo i u kojem građani gledaju kako da obezbede posao i egzistenciju za svoju decu. Izgraditi put ne znači samo poboljšati komunikaciju, već i znati gde treba da ideš, znati cilj, i svrhu i smisao. Ovaj autoput značiće nove investicije i više posla za mlade u RS, koji će na taj način moći da obezbede svoju budućnost - naveo je Vučić.

On je dodao da je obaveza Srbije i RS da se međusobno povezuju, rade više i bolje i obezbjeđuju jednako dobar život za svoj narod.

- U roku od mesec biće završen most koji spaja Ljuboviju i Bratunac, a planirana je i gradnja autoputa koji će povezati Kuzmin u Srbiji i Bijeljinu u RS. To je naš cilj i obaveza. Sve to govori da želimo da gradimo, a ne da rušimo. Ne grade se autoputevi da bi njima išli tenkovi, već se grade da bi povezivali ljude istih i različitih vera i nacija - rekao je Vučić i dodao da je mir potreban i Srbiji i RS i da treba smirivati tenzije.

Gradnja autoputa "9. januar" počela je u vrijeme kada je na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS bio aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

- Vlada na čijem čelu je bio Dodik, a u kojoj sam obavljao dužnost ministra saobraćaja i veza naslijedila je nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu. RS u tom periodu nije imala nijedan kilometar autoputa. Otvaranjem ove trase dobijamo više od 70 kilometara modernog autoputa. Već krajem iduće godine, završetkom druge dionice autoputa od Prnjavora do Banjaluke imaćemo više od 100 kilometara autoputeva. Izgradnjom autoputeva RS će imati osnov za napredak cijelog društva - poručio je Čubrilović.

Naglasio je da vlasti u RS odlučno grade Srpsku sa misijom da obezbijede stabilniji i bolji život građana.

- Autoput Banjaluka - Doboj sa ponosom nosi ime jednog od najvažnijih datuma u istoriji RS. Stabilna i izgrađena Srpska garant je opstanka srpskog naroda na lijevoj strani Drine. Izgradnjom mreže autoputeva na najbolji način povezujemo i jačamo RS - poručio je Čubrilović.

Otvaranju prve dionice autoputa "9. januar" prisustvovali su premijer RS Željka Cvijanović, ministri Neđo Trninić, Petar Đokić, Srebrenka Golić, Dragan Lukač i Zlatan Klokić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, poslanici u Narodnoj skupštini RS, zvanice iz javnog života i veliki broj građana.

Izgradnja druge dionice autoputa "9. januar" od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 35,3 kilometra počela je u jesen 2014. godine, a finansirana je kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 160 miliona evra. Radove i na toj dionici izvodi konzorcijum firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje koji je uspješno sagradio i prvu dionicu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )