FOTO: unsplash.com

Veća je vjerovatnoća da će vozač skrenuti pažnju sa vožnje na nešto drugo ako automobil ima sistem pomoći koji može automatski da ubrza, koči i upravlja.

To pokazuju dvije nove studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Tačnije, reč je o Pilot Assist sistemu (Volvo) i Teslinom autopilotu, prenosi b.92.

Oni se reklamiraju kao način da se vožnja učini bezbjednijom i prijatnijom, ali u praksi znače da mnogi vozači umjesto toga provjeravaju svoje mobilne telefone, jedu za volanom ili se čak briju tokom vožnje.

Automobili u redovnim intervalima upozoravaju da vozač mora da dodirne volan – u suprotnom će se sistem ugasiti, ali su se vozači brzo prilagodili upozorenjima i nastavili da obraćaju pažnju na stvari koje nisu u vezi sa saobraćajem.

U prvoj studiji učestvovalo je 29 vozača koji su koristili Volvo Pilot Assist sistem tri godine. U drugoj studiji učestvovalo je 14 vozača koji su mjesec dana vozili sa Teslinim autopilotom.

"U obje studije, vozači su prilagodili svoje ponašanje i počeli da se bave aktivnostima koje nisu povezane sa vožnjom", rekao je Dejvid Harki, predsjednik Instituta za bezbjednost saobraćaja (IIHS).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )