FOTO: null

Poslovni subjekti iz RS i Srbije izrazili su spremnost da poboljšaju saradnju u oblasti auto-industrije, što će biti i jedna od tema prve naredne zajedničke sjednice vlada RS i Srbije.

Istaknuto je to danas nakon sastanka Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva RS, sa delegacijama Grupe "Zastava vozila" u restrukturiranju iz Kragujevca, te nekoliko domaćih firmi iz ovog sektora.

Naime, ova srbijanska firma je poseban dio nekadašnjeg giganta auto-industrije i trenutno se nalazi u fazi restrukturiranja i pregovara o partnerstvu s nekoliko kineskih kompanija za proizvodnju teretnih i terenskih vozila.

Inače, na ovom sastanku nije bilo konkretnih prijedloga za saradnju, ko bi i šta za koga mogao proizvoditi. Đokić je rekao da je Vlada RS sebi postavila zadatak da dinamizira poslovne aktivnosti, posebno u sektoru industrijske proizvodnje, te da je i ovaj sastanak korak više ka tom cilju.

On je istakao da u Republici Srpskoj postoje proizvodni kapaciteti nastali na bazi nekadašnjih velikih sistema s kojima je "Zastava" sarađivala, a koji danas mogu da ponude kvalitetne dijelove za proizvodni program Grupe "Zastava vozila". Đokić je naglasio da će u narednom periodu biti pojačani kontakti predstavnika Ministarstva sa privrednim društvima kako bi Vlada mogla pravovremeno intervenisati i donositi adekvatne odluke u pravcu razvoja i jačanja privrede u Republici Srpskoj.

Dragan Srejović, generalni direktor Grupe "Zastava vozila" u restrukturiranju, istakao je da postoji veliki interes i volja za saradnju i da je potrebno da vlade Srbije i RS daju snažniju podršku zajedničkom poslovanju.

"Tražeći velike partnere, izgubili smo kontakte sa mnogim malim i zato smo sada ponovo u Banjaluci, jer želimo da vratimo kooperantsku saradnju i povećamo prodaju zastavinih vozila u RS", rekao je Srejović.

Inače, ovom sastanku su prisustvovali i direktori "Mipex - auto RS" Banjaluka, "Famos" Istočno Sarajevo, "Novi Auto-dijelovi" Rudo, zatim "Mikroelektronika" Banjaluka, "Čajavec FSU" Laktaši, te "Letrika" Laktaši, i "Tikt Manufaktura" Gradiška.

U kratkom razgovoru, Branko Kenjić, direktor "Famosa", rekao je da je interes saradnja s firmama iz Srbije, te da firma "Zastava vozila", s čijim predstavnicima su razgovarali, nema veze s firmom "FIAT automobili Srbija".

Anđelko Gunjić, direktor firme "Letrika" Laktaši, kazao je da su predstavnici "Zastava vozila" u restrukturiranju na ovom sastanku prezentovali tu firmu, te iznijeli činjenicu da se nalaze na putu privatizacije i da traže strateškog partnera, kao i da su ponudili na eventualnu prodaju svoja vozila na ovom prostoru.

"Pitali su da li ima firmi koje bi mogle da rade za njih, ali nisu bili konkretni koje bi dijelove radili", rekao je Gunjić. On je dodao da firma "Lektrika" sto odsto svojih proizvoda izvozi za Sloveniju i Zapadnu Evropu, tako da nisu jako zainteresovani za veliku saradnju sa "Zastava vozilima", jedino ukoliko bi se ukazao neki konkretan zahtjev.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )