FOTO: InfoBijeljina

Uprkos svim problemima, sve više mladih odlučuje se za život u selu i ulaganje u poljoprivredu, u čemu vide svoju budućnost.

Jedan od njih je i Milan Vujić koji između života u Austriji i rodnog sela Brodac nije imao dilemu. Selo voli od malih nogu, a s nostalgijom kaže da je rastao na njivi i sa životinjama u ovom seoskom domaćinstvu. 
 
Tridesetjednogodišnji Milan selo ne bi mijenjao ni za velegrad. Gradske sredine imaju dosta prednosti, ali mir, prekrasna priroda i zdrava hrana na selu, nemaju cijenu.
 
Poljoprivredni radovi ga, kaže, ispunjavaju, pa lako uskladi posao u firmi sa obavezama na njivi i u štali.
 
“Otišao sam u Austriju u potrazi za boljim životom. Tamo ga nisam našao. Nisam se jednostavno pronašao i jedva sam čekao da se vratim. Sada sam svoj na svome. Ovdje sam zasnovao porodicu, imam dvije kćerkice. Djeca vole da nam pomažu, idu sa nama u njivu, hrane životinje”, kaže Milan za InfoBijeljina.
 
Vujići obrađuju 60 hektara, a bave se i stočarstvom imaju krave, svinje i ovce . Radni dan često im traje i 20 časova.

 
“Namirimo životinje, onda na njivu, pa nakon toga na posao. Radim za sebe i svoju porodicu, volim to i ništa mi nije teško”, kaže mladi poljoprivrednik. 
 
Nije lako kada uloženo u proizvodnju ne donese očekivanu zaradu kao što je to bio slučaj sa pšenicom, kaže Milan, ali ne osvrće se unazad i uzda se da će mu drugi proizvodi nadomjestiti izgubljeno. 
 
U sistemu je PDV-a i uz pomoć podsticaja osavremenjuje proizvodnju. Problem sa manjkom radne snage  rješava mehanizacijom .Zahvaljujući podsticajima za kapitalne investicije ove godine kupio je plug i grablje za skupljanje sijena.
 
“Mora se ići u korak s vremenom, a to znači obnavljati mehanizaciju, pratiti novitete u poljoprivrednoj proizvodnji, primjenjivati savjete stručnjaka. Počeli smo da gradimo moderno prasilište, ali sad čekamo da vidimo šta će biti s ovom afričkom kugom”, priča domaćin.
 
Prednosti života u selu bile su glavni razlog njegovog povratka iz Austrije gdje je otišao kao devetnaestogodišnjak i proveo dvije godine.

 
“Proizvodimo hranu, imamo svoje svinjče, pile, sir, kajmak. Ništa ne tretiramo niti koristimo bilo kakve hemijske preparate i sve što jedemo je zdravo, Želio sam da djeca odrastaju u uslovima u kojima sam i ja i ispunio sam ovaj san”, naglašava Milan. 
 
Za tehničara drumskog saobraćaja ne postoje prepreke koje ne može da savlada da bi stigao do cilja - a to je proširenje farme i stočnog fonda u čemu ima podršku porodice. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )