FOTO: bljesak.info

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominantna u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom.
 
Jednostavan za koristiti
To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje vakcinisanja, piše agencija France Presse.
 
Kako bi „pratili zarazu“ i pružili „razumnu alternativu za testiranje“, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 hiljada testova lizalica, rekao je portparol tamošnje regionalne vlade.
 
Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa nedjeljno.
 
Na uputama piše: „Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat“.
 
Nakon prvobitnog razočarenja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego liče na „preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.
 
Šira primjena
„Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je“, rekao je, pa dodao da „misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“.
 
Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autor jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.
 
Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prestonice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu. „Imam ideju i za to“, odgovorila je Foedinger.
 
Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )