FOTO: null

Banjaluka - Bez prave podrške nadležnih, u skromnim uslovima, prepušteni svom entuzijazmu i želji za uspjehom čak petoro atletičara iz BiH uspjelo je ispuniti norme za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, što je dokaz da talenat i znanje postoji, ali samo tr

Amel Tuka (800 metara), Lusija Kimani (maraton), Kemal Mešić, Mesud Pezer i Hamza Alić (svi bacanje kugle) idu na Igre, što je trenutno više od 80 odsto delegacije BiH. To čini ponosnim predsjednika Atletskog saveza BiH Suada Kaknju, koji vjeruje da bi sa većim ulaganjima rezultati bili još bolji.

- Taj podatak je nama najveća satisfakcija, jedini smo ispunili norme, a činimo gotovo kompletan olimpijski tim. S druge strane, nemamo materijalne satisfakcije i nemamo sredstava, uslovi za trening su očajni, ali imamo duševno zadovoljstvo. Kase su nam već prazne i posustajemo u finišu priprema za OI. Poslali smo zahtjeve na relevantne adrese da bi nam pomogli i nadamo se da će prepoznati našu misiju - kazao je Kaknjo.

On je ujedno i predsjednik AK Zenica iz kojeg dolaze tri olimpijca. Predvođeni Tukom, koji je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu, atletičari su ovaj sport promovisali kao jedan od najuspješniji u BiH.

- Ove godine smo imali nešto veća ulaganja i urodila su plodom. To što je Tuka uradio podiglo je popularnost atletike, a prije svega kod mladih. Ovo podneblje njedri talentovane mlade ljude koji bi daleko više postigli kada bi imali bolje uslove. Ono što bismo trenutno željeli je da bude proširen broj atletskih staza ili da bar postojeće budu rekonstruisane. Tek u nekoj drugoj fazi razmišljamo o mini atletskoj dvorani. U Srbiji nije bolji standard, ali preuzeli su organizaciju EP u zatvorenom 2017. i napravili dvoranu - dodao je Kaknjo.

On je istakao da postoji dosta dobrih mladih takmičara, ali da im za vrhunske rezultate treba pomoći. Takva situacija je u Borcu iz Banjaluke, koji bi mogao putem takmičara iz Zenice, ali nemaju adekvatnu pomoću koja bi pratila njihove rezultate.

- Dugo smo među najboljima u BiH, naši takmičari redovno idu na velika takmičenja. Nikolija Stanivuković i Aleksandar Šešić će na Svjetsko prvenstvo za juniore, a Milica Ožegović na Mediteranske igre. Imamo rezultate, ali izostaje podrška koju zaslužujemo. Ljudi u Zenici su prepoznali da je preko pojedinaca lakše izađi u svijet nego kao ekipa - istakao je trener Borca i bivši selektor muške reprezentacije BiH Nebojša Matijević.

Uslovi odlučujući za rezultate

Trener sa licencom IAAF i diplomom MOK-a Siniša Marčetić saglasan je da su uslovi odlučujući faktor za dobre rezultate.

- Što se tiče RS, osim u Banjaluci i Sokocu nigdje nemamo tartan, nego betonsku podlogu, kakva je i kod nas u Prijedoru. Naši takmičari kada odu na tartan kao da su ne znam šta doživjeli. Iz tih uslova ta djeca odu u Austriju, Sloveniju i druge zemlje i budu prvi. Ovdje ima toliko talenta, ali ti uslovi za rad su nešto što koči, jer sam talenat bez dalje podrške ostaje samo na tome - rekao je trener Lusije Kimani.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )