FOTO: null

Protest slavnog iranskog reditelja zbog Trampove politike

Slavni iranski reditelj Ašgar Farhadi, nagrađen Oskarom 2012. za film "Razvod", rekao je da neće doći na ovogodišnju dodelu najpopularnije nagrade, iako je njegovo novo ostvarenje The Salesman na listi nominovanih filmova i jedan od glavnih favorita.

Farhadi je izjavio za svetske medije da odustaje od putovanja u Los Anđeles jer je novi američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima iz sedam većinom islamskih zemalja, među kojima je i Iran.

Iranski oskarovac i jedan od najznačajnijih svetskih filmskih autora uporedio je "tvrdu" političku struju u Americi s "tvrdom" strujom u Iranu, i istakao da obe pokušavaju da svojim narodima predstave druge narode i kulture nerealno, kao zastrašujuće, da bi razlike pretvorile u neslaganje, neslaganje u neprijateljstvo, a neprijateljstvo u strah. Farhadi je osudio Trampov ukaz kao nepravedne uslove nametnute njegovim sunarodnicima i državljanima još šest zemalja, i izrazio nadu da sadašnja situacija neće povećati podelu među zemljama.

Naša publika poznaje Farhadija i kao gosta festivala "Kustendorf" 2014. na kojem je bio prikazan njegov film "Prošlost". Dobitnik najvećih filmskih nagrada (Zlatni globus, Zlatni medved...) kroz ovu porodičnu dramu napravio je sjajan prikaz emigranata u Francuskoj, klasnih i ekonomskih odnosa...

Odluci da bojkotuje ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara javno se pridružila i glumica Tarane Alidusti, koja igra glavnu ulogu u Farhadijevom filmu The Salesman, a Trampovu imigracionu politiku nazvala je rasističkom.

PODRŠKA UMETNICIMA

OVOGODIŠNjI "Sandens", festival koji je svečano završen u subotu dodelom nagrada, takođe je bio obeležen mnogobrojnim političkim govorima protiv odluke predsednika Trampa.

- Zatvaranje granica za umetnike iz muslimanskih zemalja zaustaviće protok ideja i inspiracija koje su vitalne za svetsku zajednicu. Mi smo uz vas i uz sve ljude koji rizikuju živote zbog svojih vrednosti, ili one koji traže utočište od nasilja i progona, a kojima je sada zabranjen ulazak u našu zemlju - izjavila je direktorka Sandens instituta Keri Patnam.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )