FOTO: null

Denis Fabricijus Holms iz Danske pronašao je krst sa raspećem star nekoliko vekova u izuzetno očuvanom stanju.

Holms je misteriozni predmet pronašao pomoću detektora za metal, a stručnjaci smatraju da bi taj predmet mogao da promeni našu percepciju o istoriji hrišćanstva u Danskoj, piše "Independent". 

Holms je u petak po podne rano izašao s posla, pa je odlučio da provede neko vreme obavljajući jednu od svojih omiljenih aktivnosti. 

Nakon nekoliko sati, u blatu je pronašao raspeće koje se potpuno razlikovalo od onih koje je viđao do tada. 

“Od tada nisam mogao da mislim ni na šta drugo”, rekao je Holms. 

Nakon što je fotografiju svojeg otkrića objavio na jednoj društvenoj mreži, drugi korisnici su počeli da ga ohrabruju da se zaputi u muzej, a on ih je poslušao. 

“Reč je o zaista senzacionalnom otkriću iz prve polovine 10. veka. Identična figura, koja se smešta upravo u ovaj period, pronađena je još samo u Švedskoj”, izjavila je Malena Refšauge Bek, kustos i arheolog muzeja Ostfins. 

Međutim, ovaj primerak je u izuzetno dobrom stanju i predstavlja jedan od najbolje očuvanih hrišćanskih artefakata pronađenih u Danskoj.

Dugačka 4.1 centimetara i teška 13.2 grama, figura je izražena od fino naslaganih zlatnih niti i sitnih filigranskih granula. na zadnjoj strani je ravna, a na vrhu lanca ima malo oko. 

Nosila ju je najverovatnije pripadnica nekog od vikinških plemena. 

Nastanak raspeća smešten je u period između 900. i 950. godine, što je veoma značajan podatak jer bi mogao da ukazuje na to da su Danci primili hrišćanstvo mnogo ranije nego što se prethodno mislilo. 

Najstarija predstava raspetog Isusa na krstu u Danskoj za sada se vezuje za kamene rune u selu Jeiling, koje su podignute 965 godine, u spomen na prihvatanje hrišćanstva od strane danskog kralja Haralda Plavozubog.

Hrišćanski misionari bili su prisutni u Danskoj dva veka pre toga, ali sve do tada nisu uspeli da privole Vikinge da prihvate njihovu veru. 

Do 1050. godine većina Danaca bili su hrišćani. 

“Ovaj predmet svakako će morati da se pojavi u svim školskim knjigama za istoriju. Štaviše, u poslednje vreme sve je više znakova koji ukazuju na to da se hrišćanstvo raširilo mnogo ranije nego što se mislilo, a ovo je najčvršći dokaz za tu tvrdnju do sada”, kaže Bek. 

A šta na to kaže Holms? 

“Oka nisam sklopio! Osećanje je zaista preplavljujuće. Do mene još uvek ne dopire puna svest o uticaju koji će ova figura izvršiti na dansku istoriju. Teško je to pojmiti”, izjavio je za to TV2 / Fyn.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )