FOTO: null

Nakon objave Predsjedništva BiH da će BiH aplikaciju za članstvo u EU predati već iduće sedmice, tačnije 15. februara, ovih dana uveliko traju diplomatske pripreme za ovaj čin, kojim će Bosna i Hercegovina još jednom pokazati opredijeljenost za evropski p

Postoji bojazan da bh. aplikacija neće biti kredibilna odnosno prihvatljiva jer vlasti još nisu prilagodile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Međutim, kako Avaz saznaje iz dobro upućenih izvora bliskih diplomatskim krugovima iz EU, BiH aplikacija bi, iako u cijelosti uslovi nisu ispunjeni, mogla biti pozitivno ocijenjena od evropskih institucija. 

Naime, Evropska komisija (EK) i veliki broj članica shvata da nove vlasti posljednjih mjeseci intenzivno rade na reformama i ubrzanju evropskog puta te bi prihvatanjem aplikacije htjeli dati podsticaj. Tim prije što prihvatanjem aplikacije tek počinje pravi proces usklađivanja s EU standardima. 

- Do sada su vlasti bile letargične i nije se pokazivao nikakav interes da se taj proces pokrene. Ovo što nova vlast čini je ogroman korak zbog kojeg EU u nama vidi ozbiljnog pregovarača. Sam ulazak u EU je proces kao i prilagođavanje SAA. Početak procesa znači da će doći i do rezultata - rekao je izvor Avaza.

Što se tiče samog procesa prilagođavanja SAA, šef pregovaračkog tima Hamdo Tinjak rekao je za „Avaz“ da je taj proces u toku te da se još radi na pregovaračkoj poziciji BiH.

- Na sastanku u Briselu mi smo iznijeli svoje zahtjeve, predstavnici EK svoje i mislim da se može razgovarati o tome. Mi smo spremni prihvatiti njihove uslove ukoliko oni prihvate naše. Ukoliko se dogovorimo, to neće dugo trajati - rekao je Tinjak.

Tinjak dodaje da bi se uskoro mogao očekivati novi sastanak s delegacijom EU.

- Nakon što resorno ministarstvo i Savjet ministara donesu dorađene zaključke, trebao bi biti poznat novi datum pregovora. A sastanak bi trebao biti održan u Sarajevu, gdje će doputovati delegacije Evropske komisije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )