FOTO: srpskainfo.com

U Donjoj Trnovi, kod Ugljevika, u pčelinjaku porodice Tešić, otvorena je prva “Api komora” u sjeveroistočnom dijelu Srpske, koja će građanima omogućiti inhalaciju vazduhom iz pčelinje košnice.

Ovakve terapije poboljšavaju imunitet, a imaju i dobre rezultate kod bolesti respiratornog sistema.

– Pčelarstvo je dugogodišnja tradicija naše porodice – kaže vlasnik pčelinjaka Miladin Tešić.

Pčelarenjem su se bavili njegov otac i deda, a sada i njegovi sinovi Marko i Mladen.

– Sada imamo 60 društava i bogatu paletu pčelinjih proizvoda koju smo dopunili ”Api komorom”. Ova komora služi za inhalaciju vazduhom iz košnice koji ima primjese meda, polena, matične mliječi i voska, te pomaže u liječenju respiratornog sistema, ali i drugih oboljenja. Za sada imamo pet inhalatora, ali ako bude potrebno povećaćemo njihov broj – kaže domaćin.

Ističe da dobar pčelar mora da ima potrebnu opremu, vrcaljke, odijela, ali da su najvažniji ljubav prema pčelama, volja i znanje.

– Morate im se posvetiti. To podrazumijeva redovan rad u pčelinjaku,  obezbjeđenje dovoljne količine hrane, kvalitetne matice, brigu o zdravlju pčela – kaže ovaj majevički pčelar.

Inicijativu za otvaranje “Api centra” pokrenuo je 21-godišnji sin Mladen. Prva saznanja o api terapiji prikupio je putem interneta.

– Impresioniran sam onim što sam pročitao o api-komori i njenim efektima. Išao sam u Sloveniju da vidim kako to funkcioniše i oduševljen sam. Iako su svi bili pomalo skeptični, vjerujem da će se brzo razuvjeriti – kaže mladić.

Komora se nalazi na padinama Majevice, u prirodnom ambijentu, izgrađena je od drveta i zadovoljava sve ekološke standarde kao i košnice u njoj.

– U komori imamo pet košnica. Te pčele su specijalno tretirane, bez ikakvih otrova, lijekova. To su najjača i najzdravija društva u našem pčelinjaku – pojašnjava mladi, ali već iskusni pčelar.

Iako zahtijeva znanje, predan rad i značajna ulaganja, zahvaljujući odličnim prirodnim i klimatskim preduslovima, sve više je onih u sembersko-majevičkoj regiji koji se opredjeljuju za pčelarenje kao dopunsku djelatnost.

Procjenjuje se da se, na području ugljevičke opštine, pčelarstvom aktivno bavi stotinak pčelara koji imaju oko 3.500 pčelinjih društava, dok je u Semberiji registrovano 300 pčelara sa oko 10.000 košnica.

Da bi proizvođač mogao da otvori api komoru potrebno je da bude registrovan pčelar u Ministarstvu poljoprivrede i da ima iskustvo i znanje o pčelarskoj proizvodnji.

Tokom godine resorno ministarstvo će organizovati i školu za pčelare koji posjeduju, ili žele da otvore inhal centre kako bi pružali kvalitetne usluge i stvorili mogućnost da postanu dio Svjetske api komore u Sloveniji.

Treći “Api centar” u Srpskoj

Ovo je treći “Api inhal centar” u Republici Srpskoj, a prvi u regiji, rađen prema projektu i uz stručnu pomoć Ministarstva poljoprivrede.

Viši stručni saradnik za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Duška Radaković istakla je da je  svima koji se bave ovakvom vrstom posla, potrebno veliko znanje i iskustvo, posebno kada proširuju asortiman proizvoda na svom pčelinjaku.

– Mi iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pomažemo savjetom i stručnim nadzorom – kaže Radaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )