FOTO: null

SKUD „Vojvoda Mando“ Ravno Polje, jedno je od uspješnijih kulturno – umjetničkih društava na području ugljevičke opštine.

SKUD “Vojvoda Mando” osnovan je 2009. godine u mjestu Ravno Polje kod Ugljevika. Ime je dobio po proslavljenom vojskovođi  otađžbinskog rata  Mitru Maksimoviću Mandi.

U okviru rada SKUD-a djeluju dječija i omladinska postava. Učestvovali su na brojnim takmičenjima širom Republike Srpske  i ostvarivali  zapažene rezultate i nagrade.Na Smotri dječijeg folklora u Ugljeviku osvojili su prvo mjesto za koreografiju i zasluženu nagradu publike.

Redovni su učesnici tradicionalnih manifestacija “Pjesmom i igrom kroz Semberiju” i “Majevičko posijelo”, gdje su uvijek bili zapaženi zahvaljujući dobroj igri i koreografijama. Dobijali su više poziva iz inostranstva  za učešće na takmičenjima kao što je Festival folklora u Grčkoj, kao i za učešće na Folklornom festivalu u Makedoniji, međutim,  zbog nedostatka materijalnih sredstava nisu bili u mogućnosti otputovati.

Teška materijalna situacija otežava  funkcionisanje i dovodi u pitanje opstanak rada ovog kulturno – umjetničkog društva. 

Iz dana u dan sve je manji broj zainteresovanih za pristup društvu, a primjetan je i veliki broj postojećih članova, koji se zbog neuslova rada, napuštaju SKUD.

Narodne nošnje za nastupe, članice društva šiju same, jer materijalnih mogućnosti za nabavku novih, kako kažu iz udruženja, nemaju.

Kosana Mitrović, predsjednica SKUD-a  “Vojvoda Mando” kaže da se u više navrata obraćala za pomoć nadležnima u Ugljeviku, ali je uglavnom dobijala negativne odgovore, uz obrazloženje da KUD nosi “ čudno ime” i da će nakon što promijene naziv društva uslijediti pomoć.Čak sam dobijala i  prijedlog da jedan čovjek finansira promjenu imena SKUD-a, što mi u društvu  ne želimo, kaže za InfoBijeljina Kosana Mitrović.

Predsjednica društva, takođe, navodi  da je društvo stavljeno u neravnopravan položaj sa ostalim folklornim društvima sa ugljevičke opštine za koje se na godišnjem nivou izdvaja i do 50. 000 KM namjenskih sredstava iz Opštinskog buđžeta. 

Suočeni sa bezizlaznom situacijom u kojoj se  SKUD “Vojvoda Mando” trenutno nalazi, članovi društva, prinuđeni su da upute javni apel za pomoć svim ljudima dobre volje, koji su u mogućnosti pružiti pomoć, a koji cijene tradicionalne vrijednosti srpske kulture, koju folklornom igrom kroz svoj rad  promoviše ovo društvo. 

Piše : Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )