FOTO: sr.wikipedia.org

BEOGRAD - Istoričar Čedomir Antić ocjenio je danas da je izjava predstavnika njemačke policije Klausa Zorana u Potočarima o dešavanjima u Srebrenici neodgovorna, a da istrage o tome šta se zaista dogodilo, umjesto udruženja građana, poput "Majki Srebrenice" treba da vode ozbiljni sudski organi.

"S obzirom na ulogu Nemačke na Balkanu i, uzimajući u obzir da muslimansko- hrvatski genocid nad Srbima ne bi bio moguć bez prethodnice, tadašnje Nemačke, a to je bio Treći rajh, mislim da je neodgovorna ova izjava jer takve istrage treba da vode ozbiljni sudski organi, kako nemački tako i međunarodni, a ne da u tome učestvuju udruženja građana /majke Srebrenice/", rekao je Antić za Srnu. 

On je napomenuo i da se spisak od 22.000 Srba koje su "Majke Srebrenice" predale njemačkom tužilaštvu vidi kao "pravokaciju i potrebu da par stotina godina traje, ne sećanje, nego politička zloupotreba zločina u Srebrenici". 

"Mislim da to može samo da pokvari odnose u BiH i na Balkanu, a Nemačku neće učiniti više pravnom državom", smatra Antić. 

On je naglasio da se zalaže za to da svi zločinci budu kažnjeni, kao i za istinsko pomirenje naroda. 

"Zalažem se za to da se narodi pomire na istinskim osnovama. Međutim, to je nemoguće ako Bošnjaci ne smognu snage da se prvo, osim zločina koji je nad njihovim sunarodnicima nesumnjivo učinjen, ne sete i činjenice da su i sami neki njihovi sunarodnici vršili zločine u Srebrenici i od 1992. do 1995. godine i od 1941. do 1945. godine, posebno", rekao je on. 

Antić je napomenuo i da savremena NJemačka vjeruje da je uspjela u potpunosti da raskine kontinuitet sa nacističkom državom. 

"Delimično se takva tvrdnja može smatrati tačnom, s obzirom na činjenicu da su i danas nemački sudovi spremni da sude svakome ko je bio uključen u Holokaust i da su i danas zabranjeni određena dela kao i određene strane", rekao je on. 

Uprkos tome, ukazao je Antić, na prošlim izborima u NJemačkoj jedna partija koja je otvoreno antimigrantska i na neki način predstavlja "modernu verziju neke od fašističkih stranaka u Evropi 20. veka" prvi put je dobila dosta glasova i "nekakav značaj" iako nije došla na vlast. 

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je njemačkom tužilaštvu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u NJemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji. 

Zorn, istražilac njemačke policije i glavni inspektor Savezne kancelarije kriminalističke policije izjavio je juče u Potočarima, da nijedan, kako je rekao, "počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u NJemačkoj" ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )