FOTO: null

Prešavši put od prvog hrama hindu religije do budističkog svetilišta, Angkor Vat je postao jedna od najposećenijih verskih građevina na svetu.

Angkor Vat je prvi hram hindu religije, koji je kasnije pretvoren u budistički hram. Nalazi se u Kambodži, a sagradio ga je kmerski kralj Surjavarman II u ranom XII veku u Yasodharapura, gradu veličanstvene kmerske imperije. U pitanju je jedno od najvećih religioznih zdanja i jedan od najposećenijih verskih mesta na svetu.

Otkrijte 9 stvari koje niste znali o Angkor Vatu:

1. Skoro 50 procenata turista poseti Kambodžu upravo da bi videli veliki kompleks Angkor hramova. Koliko su Kambodžani ponosni na svoje nasleđe govori činjenica da se simbol Angkor Vata nalazi i na njihovoj nacionalnoj zastavi. 

2. Angkor Vat je najbolji reprezent klasičnog stila kmerske arhitekture.

3. Hram je izgrađen kako bi simbolizovao svetu planinu Meru, središte hinduističke i budističke mitologije.

4. Nasuprot drugim hramovima u regionu koji su okrenuti istoku, ovaj hram je okrenut ka zapadu. On je okrenut zalasku sunca i večernjim sunčevim zracima koji ga uveče dodatno ulepšavaju.

5. Sve do XVI veka, hram nije bio poznat po današnjem imenu, već se zvao Pisnulok, što je zvanično ime kmerskog kralja Surjavarmana II, koji ga je sagradio. 

6. Kako bi se priznala važna uloga koju je ovaj hram imao u hinduizmu i budizmu, Angkor Vat se od 1992. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

7. Iako većina turista poznaje kompleks hramova Angkor Vata, grad obuhvata i Angkor Tom i hram Bajon, koji su takođe intrigantni.

8. Za razliku od svojih prethodnika koji su pripadali lozi kraljeva koji su praktikovali šaivizam i molili se Šivi, Surjavarman II je napravio preokret sagradivši ovaj hram posvećen gospodu Višnuu.

9. Dekoracije na zidovima hrama sadrže karakteristike jedinstvenih hindu priča. Na zidovima su oslikane mitovi i bajke, koje govore o poreklu hrama i hindu religiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )