FOTO: null

Njemačka kancelarka Angela Merkel boraviće danas u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje završava trodnevnu balkansku turneju, nakon Tirane i Beograda.

U Sarajevu Merkelova će razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Kako je predviđeno protokolom, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić će, uz najviše državne i vojne počasti, dočekati Merkelovu, nakon čega će uslijediti sastanak delegacija BiH i Njemačke.

Predviđen je i radni ručak kancelarke s članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Merkelova bi trebalo da posjeti i izložbu u Galeriji "11/07/1995" i susretne se sa predstavnicama Udruženja "Majke Srebrenice".

Zvizdić je uoči posjete Merkelove ocijenio da prva zvanična posjeta njemačke kancelarke BiH predstavlja višeznačnu poruku državi da postoji snažno opredjeljenje Evropske unije ka daljem proširenju i da to govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj budućnosti BiH.

Kako je poručio, sama izjava Merkelove da su primijetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evrointegracijama, posebno u BiH, nešto je što raduje i ohrabruje i predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj u procesu realizacije obećanja datih prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka Uniji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )