FOTO: null

Dragan Anđelić, bivši direktor “Voda Srpske”, koji u biografiji ima krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja, i čije je ime više puta dovođeno u vezu s korupcijom, ozbiljan je kandidat za jednu od čelnih pozicija u Agenciji za prevenciju borbe protiv koru

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena s više adresa, pa na kraju i od samog Anđelića, bivšeg istaknutog kadra SDS-a, te je sasvim moguće da će čovjek koji je svojevremeno bio i pod istragom za pronevjeru 237.000 KM u "Vodama Srpske" zasjesti na jednu od čelnih pozicija u Agenciji čija je misija upravo i isključivo borba protiv korupcije. 

Istraživanjem smo otkrili da se u direktnu vezu s mogućim Anđelićevim imenovanjem na ovu poziciju dovodi Jovan Vukovljak, njegov dugogodišnji dobar prijatelj iz Bijeljine, inače nekadašnji poslanik DNS-a u parlamentu BiH, koji je takođe nedavno napustio Klub SNSD-a, u kojem je djelovao te, zanimljivo, prešao u Klub SDS-a. 

Priča se, mada ne postoji dokaz, kako je Vukovljak svoju saradnju i angažman u Klubu SDS-a uvjetovao upravo imenovanjem Anđelića za zamjenika direktora Agencije, kako bi mu vratio jednu od usluga jer ga je ovaj, navodno, godinama finansirao. 

Da priča ima osnova, potvrđuje i činjenica da je na ovom mjestu već pet godina Sretko Pekić, kadar SDS-a, kojem ističe mandat. 

Za Aleksandru Pandurević, predsjedavajuću parlamentarne Komisije za izbor čelnika Agencije za prevenciju borbe protiv korupcije,  ovdje nema ništa sporno. 

"On ima puno pravo da se kandiduje kao i svi ostali. Međutim, generalno sam nezadovoljna većinom kandidata iz reda Srba", kazala je Pandurevićeva, podsjetivši da kandidati moraju proći i provjere SIPA, te dodaje: "Ako prođe, onda nema zapreka za njegovu kandidaturu." 

Vukovljak naglašava kako Anđelić ima pravo da konkuriše "jer ima i stručne i profesionalne i sve druge kvalitete za ovu funkciju". 

Na pitanje da li upravo on insistira na Anđelićevom imenovanju, odgovara kako on "ne insistira ništa, ali može da preporuči". 

"Mislim da on to može kvalitetno da obavlja, konkurisalo je dvadesetak ljudi, vidjećemo", zaključuje Vukovljak, te naglašava da Anđelića zna tridesetak godina, da je obavljao razne funkcije, ali da protiv njega nikada nije vođen sudski proces. 

Sam Anđelić u petak je odbacio navode da je mu je unaprijed obećana jedna od čelnih pozicija u Agenciji. 

"Ne znam ko mi je to mogao obećati. Bio je javni konkurs i konkurisalo je nas četrdesetak. Nema nikakvih obećanja. Ja nisam na tu temu s bilo kim razgovarao, samo sam se prijavio na konkurs", tvrdi Anđelić. Upitan da li su protiv njega vođene istrage u vezi s umiješanošću u korupciju, Anđelić odgovara "da nikada nije osuđivan ni kažnjavan, niti je protiv njega vođena neka istraga". 

Na konstataciju kako je ranije zvanično objavljeno da ga je CJB Bijeljina prijavio Okružnom tužilaštvu za zloupotrebu položaja i ovlasti, odgovara da protiv njega nikada nije podignuta optužnica, te da krivičnu prijavu može "svako protiv svakoga da podnese". 

Tako će u narednih nekoliko sedmica sve biti jasnije. A ukoliko Anđelić i bude postavljen na funkciju za koju je mandatni period pet godina, vrlo izvjesno je da će pred kraj mandata zakon svakako biti prekršen, budući da on za neke četiri godine stiče uslove za penziju, što nam je i sam potvrdio.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )