FOTO: null

Novo rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebalo bi da bude imenovano do 11. avgusta, a najozbiljniji kandidat za zamjenika direktora Agencije je bivši direktor „Voda Srpske“ Dragan Anđelić protiv kojeg je po

Predsjedavajuća Komisije za izbor i praćenje rada ove agencije Aleksandra Pandurević kaže za CAPITAL da su svi kandidati koji su se prijavili na konkurs za izbor novog rukovodstva Agencije dobili pozitivne ocjene Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i da su sa njima obavljeni intervjui.

„Rang lista još nije formirana, a zakonski rok je 11. avgust, jer aktuelnom rukovodstvu tada ističe mandat“, istakla je Pandurević.

Govoreći o Anđelićevoj prijavi na konkurs za zamjenika direktora Agencije, Pandurevićeva kaže da je izvještaj koji je protiv njega podnesen 2014. godine odbačen i da je SIPA ustanovila da protiv njega nema podignutih optužnica niti istraga.

„Protiv mene ste imali deset prijava. Prijavu može podnijeti bilo ko, pitanje je šta pravosuđe kaže da li je ona osnovana ili ne“, istakla je Pandurevićeva.

U izvještaju koji je MUP 2014. godine podnio protiv Anđelića, a koji je Okružno tužilaštvo u Bijeljini odbacilo, tada prvi čovjek „Voda Srpske“ bio je osumnjičen da je je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio ovo preduzeće za 237.463 marke, a drugima pribavio nezakonitu imovinsku korist.

Anđelić je bio osumnjičen da je tokom 2012. i 2013. godine prilikom izbora izvođača tekućeg održavanja vodoprivrednih objekata kršio Zakon o javnim nabavkama. U izvještaju MUP-a bilo je navedeno da je Anđelić iste poslove podijelio na nekoliko postupaka, čime je njihova pojedinačna vrijednost bila manja te je na taj način izbjegao objavljivanje tendera i poslova sklapao direktno sa određenim firmama iz Bijeljine, Bratunca, Brčkog i Šamca kojima tako pribavljena dobit od 237.436 maraka.

Pored toga, u izvještaju je pisalo i da je Uprava kriminalističke policije dostavila izvještaj u kojem se navode određene nepravilnosti prilikom izbora firme „Eko euro tim“ na poslovima „Hitne mjere zaštite od polava u RS“.

U izvještaju je navedeno da je su pripadnici CJB Banjaluka provjeravali navode iz izvještaja da je Anđelić uzeo novac od ovog preduzeća tako što mu je prebačen na tekući račun na ime ugovora o autorskom djelu, ali je utvrđeno da nije bilo prebacivanja tog novca.

„Izuzeta je sporna ponuda i ispitan određen broj ljudi među kojima Dragomir Ilić koji se spominje kao osoba koja je davala novac“, pisalo je u izvještaju.

U izvještaju je navedeno i da Anđelić na razgovoru u svojstvu osumnjčenog nije želio da iznese svoju odbranu.

Anđelić je prošle godine „dobrovoljno“ podnio ostavku na funkciju direktora „Voda“, a tužilaštvo je odustalo od podizanja optužnice.

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini nisu odgovorili na pisani dopis CAPITAL-a zbog čega nisu podigli optužnicu u ovom predmetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )