FOTO: null

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je Hasima Šabotića za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a Dragana Slipca i Dragana Anđelića za zamjenike direktora Agencije.

Najkontroverznija je jučerašnja odluka Predstavničkog doma da imenuje Anđelića za zamjenika direktora Agencije i pored niza medijskih tekstova u kojima se iznosila otvorena sumnja njegovog rukovođenja JP Vodama Srpske i krivične prijave koje je MUP RS podnio protiv njega, koja je naprasno odbačena nakon što je podnio ostavku na ovu poziciju.

Anđelić je kao direktor „Voda Srpske“ „zaradio“ krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja, i njegovo ime je više puta dovođeno u vezu s korupcijom zbog pronevjere 237.000 KM. Protiv njega je policija vodila istragu zbog sumnje da je milionske poslove dodjeljivao privatnim firmama te da je primio mito od firme „Eko euro tim“, o čemu je CAPITAL.ba pisao.

Komisija kojom je predsjedavala Aleksandra Pandurević ocjenjivala je kandidate na sledeći način: od 0 do 30 bodova davno je odvojeno za „intervju“, „javni i visoki moralni ugled kandidata“, te „iskustva u relevatnoj oblasti“.

Očigledno je Komisija ocijenila da je Anđelić ima izuzetno visok javni i moralni ugled, ali i iskustva u borbi protiv korupcije čim mu je dodijela 637 bodova, odmah iza prvorangiranog Dragana Slipca koji je takođe izabran za zamjenika direktora Agencije.

Mogu biti direktori, ali ne i zamjenici?

Ono što dodatno baca sjenu na izbor zamjenika i direktora Agencije je nelogično bodovanje. Naime, prema Izvještaju o utvrđivanju rang-liste kandidata koji je Komisija dostavila Predstavničkom domu čak četiri kandidata su dobila više bodova za mjesto direktora nego za zamjenika direktora. U prevodu, oni su dobili više bodova za višu poziciju, umjesto obrnuto.

Tako je Sead Lisak dobio 655 bodova za mjesto direktora Agencije, dok mu je ista Komisija za mjesto zamjenika dala čak 25 bodova manje. Remziji Kadriću Komisija je za direktorsku poziciju dodijelila 524 boda, a za zamjenika 504, a Elvedinu Jusufbašiću 480 za direktora, a za zamjenika 13 bodova manje.

TI BiH traži zapisnik


Transparency International BiH poslao je zvanična zahtjev Predstavničkom domu da im se dostavi kompletan zapisnik sa sjednice Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije na kojoj je izvršeno bodovanje kandidata, a koja je održana u tajnosti, iza zatvorenih vrata.

„Zatražili smo zapisnik jer smo uočili nekoliko nelogičnosti. Pojedini kandidati koji su konkurisali za obe pozicije, dobili su više bodova za direktora Agencije nego za zamjenika direktora“, kaže za CAPITAL Ivana Korajlić iz TI BiH.

Ona potvrđuje da je Anđelić prošao provjere i ispunjava formalne uslove, ali naglašava da na čelu jedne ovako važne institucije poput Agencije za prevenciju korupcije potrebno da bude osoba sa najvišim standardima, neupitne prošlosti i moralnog ugleda.

„Drugo, ponovo je na djelu stranačka podjela pozicija, a ne kvalitet i stručnost, čak u ovoj instituciji koja treba da se bori protiv korupcije“, kaže Korajlić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )