FOTO: null

Generalni direktor „Šuma Republike Srpske“ Risto Marić zaključio je menadžerski ugovor sa narodnim poslanikom Miloradom Jagodićem o obavljaju funkcije direktora ŠG „Sjemeć“ Rogatica, iako je Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske

Milorad Jagodić je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Međutim, to očigledno nisu dovoljna primanja, te Jagodić grčevito traži način da zadrži mjesto direktora ŠG „Sjemeć“ Rogatica. To i uspijeva kršeći zakone koje je kao narodni poslanik usvajao.

Inspektorat RS naložio je generalnom direktoru „Šuma“  da Jagodića penzioniše jer ima tri godine više staža od maksimalnih 40.  Ministarstvo rada je potvrdilo tu odluku, ali u „Šumama“ su se jednostavno oglušili i sa Jagodićem sklopili menadžerski ugovor i dali mu platu od 1.700 KM.

Jagodiću je prvo Inspektorat naredio penzionisanje, ali on je zatražio da ostane direktor ŠG „Sjemeć“ do kraja ove godine, o čemu je CAPITAL već pisao (http://www.capital.ba/sume-odbile-nalog-inspektorata-da-penzionisu-direktora-sg-sjemec/ ).

Jagodiću ni to nije odgovaralo, već je tražio da ostane znatno duže.

Ministarstvo poljoprivrede je dopisom zatražilo od Inspektorata mišljenje da li postoji mogućnost da Jagodića ostane u Šumama.


Inspektorat: Jagodić trebao biti u penziji prije tri godine

Inspektor je utvrdio da Jagodić ima ukupno 43 godine i pet mjeseci penzijskog staža…da u Zakon o radu jasno stoji da ugovor o radu prestaje da važi kada radnik navrši 40 godina staža ili 65 godina života“, navodi se u odgovoru v.d. direktora Inspektorata RS Predraga Tomića i dodaje da Inspektorat nije nadležan za tumačenje propisa iz radnih odnosa već Ministarstvo rada.

„Šume Srpske“ potom 25. avgusta ove godine upućuju dopis Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite sa zahtjevom za mišljenje „da li se član 39. Zakona o radu odnosi i na direktore organizacionih dijelova preduzeća, pri čemu svojstvo pravnog lica ima samo Preduzeće, a dijelovi u sastavu nemaju to svojstvo, kao ni vlastiti žiro –račun“.

Ovaj Upit je potpisao v.d. generalnog direktora Šuma Risto Marić koji je za CAPITAL prvo tvrdio da ga nije poslao, a kada smo mu rekli da mi imamo taj dopis, ispravio se i rekao da jeste, ali da nikada na njega nije dobio odgovor.

Odgovor Ministarstva rada stigao je 18. septembra na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. (Preuzmite: kompletno Mišljenje Ministarstva rada )

U njemu vrlo precizno se navodi da „lice koje je navršilo 41 godinu penzijskog staža ne može po osnovu ugovora o radu, niti po osnovu menadžerskog ugovora, u smislu člana 39. Zakona o radu, niti po drugom osnovu može biti angažovan kao rukovodilac u JP „Šume““.


Oglušujući se o jasnu zabranu Ministarstva rada, generalni direktor Šuma Risto Marić samo pet dana kasnije (23. septembra) sa Miloradom Jagodićem potpisuje menadžerski ugovor na godinu dana i daje mu direktorsku platu od 1.700 KM. (Preuzmite: Menadžerski ugovor i Podaci o plati )


Marić: Nisam znao!?

Generalni direktor „Šuma“ za CAPITAL potvrdio je da sa Jagodićem potpisao menadžerski ugovor, a na pitanje zašto je to uradio kada je Ministarstvo rada samo pet dana prije jasno ocijenilo da je to nezakonito odgovorio je da on to mišljenje nije dobio.

Kada smo se ponudili da mu dostavimo Mišljenje, Marić je rekao: „Zapravo, član 39. Zakona o radu koji reguliše ispunjavanje uslova za odlazak u penziju je neprecizan. Ni direktor za pravne poslove „Šuma“ nije bio siguran kako ga treba tumačiti. Ja sam procijenio da imamo pravo sklopiti menadžerski ugovor sa Jagodićem. Ako sam pogriješio i kontrolni organi to utvrde, spreman sam snositi posljedice“, rekao je Marić.

On nije rekao da li će od svog resornog Ministarstva poljoprivrede tražiti da mu proslijede Mišljenje Ministarstva rada, te obrazloženje zašto su to od njega „sakrili“, niti da li će raskinuti menadžerski ugovor sa Jagodićem.

Jagodić je bio član Nadzornog odbora Šuma Srpske, ali je tu poziciju morao napustiti kada je osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.

Portal CAPITAL je ranije pisao kako je između ostalih ŠG “Sjemeć” friziralo finansijske izvještaje. Ovo ŠG je zvanično iskazalo dobit u iznosu od 82.610KM, a da su isknjižili zastarjela potraživanja, kao što je to napomenuo revizor, imali bi zapravo gubitak od 188.794 KM.

Kod Šumskog gazdinstva Sjemeć Rogatica nismo se mogli uvjeriti u naplativost reprogramiranih potraživanja (521.404 KM) od dužnika Drvolik d.o.o. Rogatica.  Evidentirajući ova potraživanja na ovakav način Gazdinstvo je precijenilo sredstva i rezultat poslovanja u tekućoj godini za iznos od 271.404 KM“, ocijenila je revizija.

„Šume Srpske“ su po poslednjem finansijskom izvještaju dužne više od 70 miliona KM i za godinu dana su povećale broj radnika za 200 na ukupno 4.515 zaposlenih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )