FOTO: InfoBijeljina

Više od dvije prosječne plate u BiH trebaju domaćinstvu kako bi moglo kupiti troškove u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sindikalna potrošačka korpa u decembru 2021. godine koštala je 2.265,67 KM. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, plata u istom mjesecu, decembru 2021. godine, iznosila je 1.042 KM. 

U decembru 2020. godine potrošačka korpa je bila dosta jeftinija i iznosila je 1.863,47 KM, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata u BiH. U istom mjesecu 2020. plate su u prosjeku bile 988 KM, tako da one nisu rasle onoliko koliko i cijene.

Prema podacima Saveza samostalih sindikata u BiH, u BiH se finansijski sve teže živi.



"Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec decembar 2021. godine iznosi 2.265,67 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec", naveli su iz ovog sindikata za InfoBijeljina.

Dodali su da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom svega 44 odsto.

Iz udruženja za zaštitu potrošača ističu da cijene svih roba i usluga divljaju mjesecima. U ovim udruženjima smatraju da cijene nikada više neće pasti na nivo iz 2020. godine. Dodaju da su poskupjele brojne robe i usluge, kao što su hljeb, ulje, šećer, gorivo itd.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )